Matkatavarat

Siinä vaiheessa, kun lentolippu on jo valmiina ja lähtöpäivämäärä tiedossa, alkaa viimeistään pohdinta siitä mitä pitäisi ottaa vuoden matkalle mukaan.Tässä muutamia vinkkejä tähän mennessä oppimastamme kahdessa osassa: halpaa ja hyödyllistä sekä matkaa helpottavaa luksusta.

Halpaa ja hyödyllistä:

1. Hanki rinkallesi lento/sadesuoja, jonka saa lukkoon. Näin voit lukita koko rinkkasi helposti vain yhdellä lukolla. Tästä on hyötyä joka päivä ja kaikkialla!

2. Rajoita reppusi maksimipaino lähtiessä alle 12 kilogrammaan. Monilla halpalentoyhtiöillä on tarkka 15 kilogramman raja ruumaan menevän laukun suhteen. Lisäkilot saattavat maksaa huomattavan paljon ja ovat epämukavia selässäkin. Parempi jättää myös vähän varaa maksimirajaan matkalla tehtäviä ostoksia varten.

3. Ota mukaan pikkureppu. Tämä on kätevä niin päiväreissuilla kuin pitempiäkin matkoja tehtäessä. Pikkurepussa kulkee näppärästi esimerkiksi hieman evästä, juomaa, vessapaperia ja takki sateen varalta. Lisäksi pitemmillä matkoilla arvokkaat esineet kannattaa säilyttää itsensä mukana (vakuutussyistäkin!), vaikka itse rinkka menisikin muualla.

4. Pidä taskulamppu aina mukanasi. Tätä on tarvittu niin junissa, nähtävyyksissä kuin hotelleissakin. Sähkökatkoja tapahtuu ja kaikkialla ei ole valmiiksi valoja. Luolissa ja monissa muissakin kohteissa saatat nähdä ja kokea enemmän, kun on pieni fikkari mukana.

5. Paketoi elektroniikkasi minigrip-pusseihin. Sen lisäksi, että johdot pysyvät solmuitta ja vesi ei pääse turmelemaan laitteitasi, kannattaa tätä harkita jo ihan senkin takia, jos joku päättää tunkea shamppoopurkin ilman korkkia reppuun. Kyseessähän on täysin hypoteettinen tapaus tietysti.. 😉

6. Vaatteiden pesun suhteen suosittelemme käyttämään majoituspaikkojen omia pesulapalveluita. Olemme saaneet 2-hengen kaikki vaatteet pestyksi aina alle 5 eurolla, eikä näin ollen nyrkkipyykin tekeminen ole parin ensimmäisen kuukauden jälkeen juuri kiinnostanut.

7. Matkaoppaat. Olimme alkumatkasta ja ennen matkaamme vahvasti sitä mieltä, ettemme ostaisi lainkaan matkaoppaita. Totesimme, että netistä saa kaiken tiedon ja että näin todella päätyisimme paikkoihin joihin muut eivät mene. Noh, nyt jälkikäteen katsottuna, vaikka netistä onkin ollut valtavasti meille hyötyä, saatoimme silti olla hieman kapeakatseisia. Jos sinulla on aito ja uusi matkaopas kädessä niin usein tiedät jo etukäteen mitä mikäkin maksaa. Näin ollen päädyt lähes väistämättä säästämään selvää rahaa – vähintäänkin sen matkaoppaan hinnan verran. Tämän lisäksi matkustitpa sitten matkaoppaan kanssa tai ilman, päädyt lähes poikkeuksetta paikkoihin, joista kerrottaan myös kyseisissä oppaissa. Niinpä, vaikka hommasimme itse ensimmäisen matkaoppaamme vasta Myanmariin mentäessä, olemme sen jälkeen todenneet matkaoppaat hyviksi ja hommanneet niitä useampiakin.

8. Kannattaa varautua, että vuoden reppureissailun aikana kaikki mukana kantamasi tulee hajoamaan tai häviämään. Meiltä hajosi/hävisi/tuhoutui/varastettiin kirjaimellisesti kaikki muut tavarat paitsi juuri ennen matkaa ostamamme kuoriasut + vaelluskengät. Kannattaa pitää mielessä! =)

Matkaa helpottavaa luksusta:

9. Ota mukaan lämpimät ja sateenkestävät vaatteet. Vaikka suuntaisit matkasi vain ”lämpimiin maihin”, kannattaa varautua myös siihen, että on kylmä ja sataa. Esimerkiksi kevyet Goretex- ja fleece-asut maksavat varmasti itsensä takaisin matkan aikana.

10. Vaelluskengät. Erilaiset trekkailut ja epätasaiset maastot ovat matkalla arkipäivää. Jo pelkkä kaupungissa kävelykin saattaa olla melkoista maastomarssia hieman maasta riippuen. Välillä joutuu kahlaamaan myös kunnon vesilammikoissa, joten suosittelemme kyllä vedenkestäviä jalkineita.

11. Permetriinillä käsitellyt makuupussin silkkilakanat. Jos haluat välttyä hyttysten puremilta myös yön aikana, niin tässä on mielettömän hyvä lisä rinkkasi pohjalle. Meillä piti kaikki ötökät poissa ja olivat suorastaan korvaamattomia useammassakin maassa.

12. Miniläppäri. Vaikka tästä voi olla montaa eri mieltä, olemme me ehdottomasti sen kannalla, että miniläppärin mukaan ottaminen helpottaa elämää ja säästää rahaa, ehkäpä jopa koko läppärin hinnan verran vuoden matkalla. Wifi-yhteyksiä on saatavilla nykyään aivan kaikkialla maailmassa ja oman koneen avulla pankkiyhteydet, kotipuhelut, lippuvaraukset ja monet muut asiat sujuvat huomattavasti helpommin ja turvallisemmin kuin julkisilla koneilla. Lähes kaikkialla wifi-yhteyden käyttö on myös ilmaista, mutta pöytäkoneet vastaavasti maksavat. Ota kuitenkin selvää korvaako matkavakuutuksesi läppärin varkaustilanteessa, ennen kuin lähdet matkaan!

Meidän pakkauksemme on kaiken kaikkiaan osoittautunut melko onnistuneeksi. Mitään muuta emme ole joutuneet ostamaan kuin aurinkolasit molemmille, tripodin kameralle (btw. erittäin hyödyllinen!), kasan matkaoppaita sekä teltan majoituskustannuksissa säästääksemme. Ylimääräisiäkään tavaroita ei ole ollut juuri mukana pyykinpesusaippuaa luukuunottamatta (ja ehkä Mikon partakonetta ;)). Tästä pääsetkin tutkailemaan reppujemme tarkempaa sisältöä:

Kirsin tavarat

Mikon tavarat

Mainokset
%d bloggers like this: