Eläminen

Matkat
Viisumit
Muut kustannukset

————————————–
Lue tämä ensin!

Elämiskustannustannuksissa käsittelemme ensisijaisesti ruokiin ja majoituksiin menneviä kuluja. Nämä kulut edustavat siis sitä summaa minkä voitte olettaa maksavanne halvimmista majapaikoista/ruuista eri maissa, olettaen, ettette asu teltassa, ystävienne luona tai käytä esimerkiksi couch-surfingia. Maittain aakkosjärjestyksessä esittelemämme lista antaakin hyvän kuvan kuinka paljon pelkkä oleskelu ilman liikkumista tai aktiviteetteja yksittäisissä maissa halvimmillaan maksaa. (Antamamme hintahaitarit kuvaavat hintaeroja maiden eri alueiden välillä)

Tämän lisäksi olemme lisänneet majoitus- ja ruokakustannuksista kertovan kohdan alle tekstin, jossa kerromme oman keskivertopäiväbudjettimme kussakin maassa (sisältäen majoituksen ja ruuan lisäksi myös aktiviteetteihin sekä liikkumiseen menneet kulut) ja käymme läpi summaan vaikuttaneita asioita.

————————————–

Argentiina

Elämiskustannukset ovat 9 – 18 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 5 – 10 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 4 €/hlö/ateria

Argentiinassa eläminen on keskimääräisesti halvempaa kuin monessa muussa Etelä-Amerikan valtiossa. Päiväkustannukset nousevat kuitenkin nopeasti kalliiden aktiviteettien myötä, joita etenkin Patagonian alueella on tarjolla. Meidän keskimääräinen päiväbudjetti oli esimerkiksi 50 €/hlö/vrk ja tästä noin 50 % kului erilaisiin aktiviteetteihin (jäätikkövaellukset, valaskatselut yms.).

Australia

Elämiskustannukset ovat 30 – 40 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 20 – 30 €/hlö/vrk
– ruoka (itse kokkaamalla) 3 – 8 €/hlö/ateria

Australia on omien kokemuksiemme mukaan yksi maailman kalleimpia maita matkustaa. Jo pelkkä majoitus nimittäin tekee aivan huomattavan loven budjettiin, eikä paikasta toiseen liikkuminen saati erilaisiin aktiviteetteihin osallistuminen ole juuri sen halvempaa. Ruokailussa voi kuitenkin säästää ostamalla ruokansa supermarketeista ja kokkaamalla itse. Niinpä tänne reissumielessä (ei siis asumaan/työskentelemään) tulevien kannattaa hankkia paksu rahapussi tai viipyä vain vähän aikaa. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 40 EUR/hlö/vrk, eikä se vielä sisältänyt muita aktiviteetteja kuin yhdessä eläintarhassa käymisen.

Bangladesh

Elämiskustannukset ovat 4 – 6 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 1,5 – 2,5 €/hlö/vrk
– ruoka 0,25 – 1,5 €/hlö/ateria

Bangladesh on tällä hetkellä ehkä koko maailman halvin maa matkustaa. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 11 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken) ja sillä sai jo vaikka ja mitä.

Bolivia:

Elämiskustannukset ovat 6 – 13 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4 – 7 €/hlö/vrk
– ruoka 1 – 3 €/hlö/ateria

Boliviassa eläminen on muihin Etelä-Amerikan valtioihin verrattuna todella halpaa Meidän keskimääräinen päiväbudjetti oli 24 €/hlö/vrk josta yli 70 % kului erilaisiin aktiviteetteihin.

Brasilia

Elämiskustannukset ovat 15 – 20 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 9 – 13 €/hlö/vrk
– ruoka 3 – 6 €/hlö/ateria

Brasilia on koko Etelä-Amerikan kallein maa ja vaikka majoitus ja ruoka maksavat siellä vain hieman enemmän kuin naapurimaissa, on todellinen budjetintappaja huikeat matkakustannukset. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Brasiliassa oli 30 €/hlö/vrk, mutta emme osallistuneet kuin yhteen aktiviteettiin 2 viikon vierailullamme. Jos siis ajattelit tehdä Amazon-juttuja yms. voi päiväbudjetti olla helposti tuplat meihin verrattuna.

Brunei

Elämiskustannukset ovat 25 -30 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 15 €/hlö/vrk
– ruoka 2,5 – 4 €/hlö/ateria

Turistikierrokset maksavat 25 – 150 €/hlö. Meidän keskimääräinen päiväbudjetti oli 40 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken).

Chile

Elämiskustannukset ovat 12 – 20 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4 – 9 €/hlö/vrk
– ruoka 4 – 6 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Chilessä oli 33 €/hlö/vrk ja se piti sisällään viikon aikana 2 aktiviteettia.

Costa Rica

Elämiskustannukset ovat 14 – 22 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 8 – 12 €/hlö/vrk
– ruoka 2,5 – 5 €/hlö/ateria

Costa Rica on huomattavasti muita Väli-Amerikan maita kalliimpi. Ruoka ja majoitus maksavat molemmat enemmän kuin muualla, jonka lisäksi aktiviteetteihin saa kulumaan väli-amerikalle tyypilliseen tapaan useita kymmeniä euroja päivässä. Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Costa Ricassa oli 38 €/hlö/vrk, vaikkemme tehneet mitään. Toisaalta yli puolet tästä selittyvät pelkillä matkustamiseen liittyvillä kustannuksilla.

Ecuador (koskee ainoastaan Galapagos saaria)

Elämiskustannukset ovat 14 – 20 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 8 – 12 €/hlö/vrk
– ruoka 3 – 8 €/hlö/ateria

Varsinainen eläminen Galapagos saarilla on mahdollista toteuttaa suunnilleen samoilla hinnoilla kuin Etelä-Amerikassa keskimäärin. Tarjolla on edullisia asuntoja ja majataloja sekä tietysti supermarketti ruokaa varten. Kustannukset lähtevät nousuun vasta toteutettaessa erilaisia aktiviteetteja. Niistä, galapagos-risteilyistä sekä Galapagokselle matkustamiskustannuksista löydät lisää infoa täältä.

Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Galapagos saarilla oli 53 €/hlö/vrk ja se sisälsi risteilyn, 2 sukellusta sekä muutaman ylimääräisen päivän saarilla.

El Salvador

Elämiskustannukset ovat 9 – 16 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 5 – 9 €/hlö/vrk
– ruoka 1 – 3,5 €/hlö/ateria

El Salvador on hieman Guatemalaa tyyriimpi majoituksen ja ruuan suhteen. Surffilaudan saa kuitenkin vuorokaudeksi käyttöönsä 10 US$:lla ja muuhun rahaa ei sitten oikeen kulukkaan, joten loppusumma viivan alla on helposti alhaisempi. Meidän keskimääräinen päiväbudjetti El Salvadorissa oli 23 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken).

Filippiinit

Elämiskustannukset ovat 10 – 14 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4 – 7 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 4 €/hlö/ateria

Filippiineillä matkustaminen on vielä toistaiseksi melkoisen halpaa, mutta kalliilla aktiviteeteilla, kuten sukeltamisella, saa tietysti kustannukset nopeasti nousemaan. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 18 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken) ja siihen mahtui yksi sukellus sekä pari muuta ”kalliimpaa” reissua.

Guatemala

Elämiskustannukset ovat 8 – 14 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 5 – 8 €/hlö/vrk
– ruoka 1 – 2,5 €/hlö/ateria

Suurin rahansyöjä Guatemalassa on erilaisiin aktiviteetteihin osallistuminen sekä pääsymaksut. Tikalin sisäänpääsy oli esimerkiksi n. 15 euroa, samoin matka Pacayalle oli 10 EUR/hlö ja Lago Attitlan olisi ollut moninkertaisesti enemmän. Maata lyhyessä ajassa kiertävän kannattaakin varautua Meksikon tasoisiin kustannuksiin. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Guatemalassa oli 25 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken).

Honduras

Elämiskustannukset ovat 8 – 16 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 3 – 10 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 3 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Hondurasissa oli 21 €/hlö/vrk, mutta me emme viipyneet koko maassa kuin 2 päivää ja ainoa kohde, jota kävimme katsomassa oli Copan Ruinas (Sisäänpääsy 15 US$/hlö).

Indonesia

Kävimme matkallamme kaksi kertaa Indonesiassa, ensin Sulawedellä Bunakkenissa ja myöhemmin Papualla. Sulaweden reppureissauskustannuksista meille ei kuitenkaan jäänyt kunnollista kuvaa, koska keskityimme siellä ainoastaan sukeltamiseen, jolloin keskimääräinen päiväbudjettimme oli 64 €/hlö (täysihoito). Indonesian saarten välillä on muutenkin eroja, joten niinpä seuraava koskee vain Papuan hintatasoa:

Elämiskustannukset ovat 12 – 20 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 7 – 15 €/hlö/vrk
– ruoka 1,5 – 3,5 €/hlö/ateria

Papuan majoitusten hintataso on laatuunsa nähden kohtalaisen korkea ja muutenkin Kaakkois-Aasian keskihintatasoa korkeampi. Vaellusmatkoja saaren keskiosiin suunnittelevan kustannukset nousevat myös helposti, kun otetaan huomioon oppaan mukaan ottamisen kustannukset sekä se, että kaikkialle täytyy lentää. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 17 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken), mutta me pysyimme ainoastaan Sentanin ympäristössä ja reissasimme ilman opasta. Niinpä kunnollista tutkimusmatkaa suunnittelevan henkilön kustannukset saattavat helposti olla ainakin tuplat, jos ei vielä enemmänkin.

Intia

Elämiskustannukset ovat 5-10 €/vrk. Se koostuu:
– majoitus 1,5-5 €/hlö/vrk, eli Rs. 100-300 (Kaikkialla muualla paitsi Mumbaissa)
– ruoka 1-2,5 €/hlö/ateria, eli Rs. 60-150

Sen lisäksi useimmat turistinähtävyydet maksavat ulkomaalaisilta 1,5-4 € (Rs.100-250) ja niihin kulkeminen voi helposti maksaa saman verran.

15 € päiväbudjetilla pitäisi pystyä syömään ja nukkumaan jo ihan hyvissä paikoissa. Itsellämme keskimääräinen päiväbudjetti (sisältäen myös nähtävyydet, matkat, yms. eli kaiken) oli noin 13 €/hlö/vrk, josta olisi voinut vielä nipistää pari euroa ahkeralla tinkimisellä.

Iso-Britannia:

Elämiskustannukset ovat 16 – 29 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 10 – 15 €/hlö/vrk
– ruoka 3 – 7 €/hlö/ateria

Lontoo on yksi hintavimmista Eurooppalaisista pääkaupungeista. Meidän keskimääräinen päiväbudjetti oli esimerkiksi 30 €/hlö/vrk, johon sisältyi peruselämiskustannusten lisäksi vain halvat musikaaliliput, sekä hieman matkalippuja.

Kambodža

Elämiskustannukset ovat 10 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 2,5-3,5 €/hlö/vrk
– paikallinen ruoka 2,5 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Kambodžassa oli kokonaisuudessaan 18 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken). Huomatkaa myös, että käyminen pelkästään Angkorin temppeleillä nosti keskimääräistä budjettia n. 6€/hlö/vrk.

Kiina

Olemme jakaneet Kiinan elämiskustannukset kolmeen eri osaan (Hong Kong, Tiibet sekä Kiina (Muu)):

Hong Kongissa elämiskustannukset ovat 15 – 25 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 8 – 16 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 8 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Hong Kongissa oli 29 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken) ja siihen saimme viikon aikana sisällytettyä sekä visiitin Ocean Parkiin, että Macaoon.

Tiibetissä elämiskustannukset ovat 10 – 25 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4 – 15 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 4 €/hlö/ateria

Vaikka Tiibetissä asuminen ja syöminen eivät itsessään olisi kalliita, nousee sinne matkaavan turistin päiväkustannukset melko korkeiksi monista muista syistä johtuen. Ensinnäkin jokaisen sinne matkaavan tulee olla valmismatkalla päästäkseen liikkumaan Lhasan ulkopuolella. Näiden valmismatkojen kustannukset ovat pienimmilläänkin 50 €/hlö/vrk (sisältää lupamaksut, kuljetuksen, majoituksen, aamupalan sekä oppaan). Niinpä 10 päivän Tiibetin-matkan kokonaiskustannukset nousevat helposti ainakin 500 euroon ja tällöin voi olettaa, ettei hinta sisällä vielä viisumia (90 €/hlö) ja olet muutenkin onnistunut löytämään poikkeuksellisen hyvän tarjouksen.

Parhaimman hinnan saadaksesi kannattaa olla yhteydessä suoraan Tiibetissä sijaitsevaan matkatoimistoon tai vielä parempi jos sinulta löytyy suoraan jonkun matkaoppaan puhelinnumero. Tällä tavoin voit saada meidän tapaan todella laadukkaan yksityismatkan useita satoja euroja normaalia halvemmalla. Edelleen, jos onnistut keräämään yksityisen matkaoppaan mukaan pikkubussillisen porukkaa, saat varmasti itsellesi halvimman mahdollisen hinnan – jopa puolet pois meidän maksamastamme.

Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Tiibetissä oli 100 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken) ja se, että onnistuimme sillä saamaan 10 päivän pituisen täyshoitoyksityisreissun, joka sisälsi kaiken (esim. Everest Base Camp, junaliput Lhasa –Xi’an ykkösluokassa + kaikki oleelliset nähtävyydet) oli poikkeuksellisen hyvä hinta. Jos joku on kiinnostunut vastaavasta, niin meiltä saa yhteystiedot, joiden avulla ks. matkan pystyy hankkimaan vielä 20-30 % halvemmalla.

Kiinassa (Muu) elämiskustannukset ovat 10 – 15 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 3,5 – 8 €/hlö/vrk
– ruoka 1 – 4 €/hlö/ateria

Suurkaupungeissa etenkin majoituskustannukset nousevat merkittävästi maaseutuun verrattuna, eivätkä useat turistikohteetkaan ole kovin halpoja vierailla (esim Terracotta sotilaiden pelkkä sisäänpääsy 10 €/hlö, Kivimetsä 20€/hlö). Niinpä Kiinaan tarvittava – esimerkiksi selvästi Intiaa ja monia muita Aasian maita – suurempi budjetti saattaa hieman yllättää. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli kokonaisuudessaan 30 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken). On kuitenkin hyvä huomata, että saat vähintään 5€/hlö/vrk tuosta pois, jos toteutat meidän tekemämme asiat 10 päivän sijasta 20 päivässä keskittyen osan aikaa esimerkiksi vaelluksiin tai vain paikalla oleiluun.

Kolumbia

Elämiskustannukset ovat 12 – 18 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 6 – 8 €/hlö/vrk
– ruoka 3 – 5 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Kolumbiassa oli 19 €/hlö/vrk, mutta se ei anna aivan todellista kuvaa, koska asuimme puolet ajastamme ystäväperheen luona (ilman kustannuksia) ja toisen puolen paikoillamme hoitaen ryöstöömme liittyneitä asioita. Todellisuudessa Kolumbia on samoissa hinnoissa kuin koko Etelä-Amerikka keskiarvoltaan.

Laos

Elämiskustannukset ovat 10 – 15 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 3-5 €/hlö/vrk
– ruoka 3 – 5 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Laosissa oli kokonaisuudessaan 15 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken).

Malesia

Elämiskustannukset ovat 10 – 15 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 3,5 – 5 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 2,5 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Malesiassa oli 18 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken), mutta siihen sisältyi jo elokuvissakäyntejä, herkuttelua pizzerioissa yms.

Meksiko

Elämiskustannukset ovat 8 – 14 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4 – 10 €/hlö/vrk
– ruoka 1 – 2 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Meksikossa oli 35 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken). Ilman sukelluksia ks. summa olisi kuitenkin ollut jo yli 10 euroa alhaisempi.

Myanmar

Elämiskustannukset ovat 10 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4-5 €/hlö/vrk
– paikallinen ruoka 1-2 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Myanmarissa oli kokonaisuudessaan 13 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken). On hyvä huomata, että jos haluaa matkustaa hieman vähemmän käydyille alueille, on niille usein lennettävä, joka lisää kustannuksia huomattavasti.

Nepal

Elämiskustannukset ovat 5 – 10 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 1-4 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 4 €/hlö/ateria

Nepalissa elämisen kustannuksia nostavat lähinnä luonnonpuistoluvat ja TIMS-kortit sekä mahdolliset oppaat ja kantajat. Pienemmillä vaelluksilla oppaisiin ja kantajiin (sen enempää kuin karttaankaan) ei kuitenkaan ole tarvetta, joten pienellä budjetilla matkaavat pärjäävät hyvin ilmankin. On myös hyvä tietää, että vaelluksilla voi usein saada majoituksen jopa ilmaiseksi, jos kertoo syövänsä sekä illallisen, että aamupalan majoituspaikassaan. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Nepalissa oli 12,5 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken).

Nicaragua

Elämiskustannukset ovat 8 – 14 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4 – 6 €/hlö/vrk
– ruoka 1,5 – 4 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Nicaraguassa oli 20 €/hlö/vrk, vaikkemme tehneet mitään muuta kuin levänneet. Elämiskustannuksia suurempi päiväbudjetti selittyy lähinnä sillä, että halusimme syödä vaihteeksi hieman taco-ständejä paremmissa paikoissa.

Panama

Elämiskustannukset ovat 13 – 18 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 8 – 10 €/hlö/vrk
– ruoka 2,5 – 4 €/hlö/ateria

Panama on vain hieman Costa Ricaa halvempi maa, jossa majoitus ja ruoka maksavat muita Väli-Amerikan maita enemmän. Meidän keskimääräinen päiväbudjetti oli 23 €/hlö/vrk, vaikkemme osallistuneet kuin yhteen aktiviteettiin koko vierailumme aikana.

Papua Uusi-Guinea

Elämiskustannukset ovat 5 – 70 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus (0) – 50 €/hlö/vrk
– ruoka 1,5 – 10 €/hlö/ateria

Papua Uusi-Guinean elämiskustannukset ovat reppureissaajalle painajainen, sillä halvat vaihtoehdot saattavat olla hieman turvattomia. Todella halpaa Papuan reissua etsivän kannattaakin suunnata suosiolla pääturistialueiden ulkopuolelle ja välttää kaikki Wewakin, Port Moresbyn, Mt. Hagenin, Laen ja Madangin lähistöt (listaa voisi vielä jatkaa). Kaikki maassa olevat hotellit ja motellit tmv. ovat nimittäin aivan hillittömän hintaisia. Ainoa halpa tapa majoittua onkin kylämajoissa, kaupungin slummeissa tai jonkun paikallisen luona. Nämä viimeksi mainitut vaihtoehdot ovat kuitenkin hieman riskialttiita kaikissa suurimmissa kaupungeissa sekä pääturistikohteissa.

Alueilla, joilla turistit eivät vielä käy, löytyy kuitenkin hyvällä tuurilla todella ystävällisiä ihmisiä, jotka saattavat tarjota ilmaisen majoituksen lisäksi myös ilmaista ruokaa sinne eksyneelle matkaajalle. Tämän jälkeen onkin pelkkä omantunnon asia paljonko kaikesta maksaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät kaikki ystävällisiltä aluksi vaikuttavat ihmiset ole perimmäisiltä tarkoituksiltaan ystävällisiä ja niinpä järki käteen tässäkin asiassa.

Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 16 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken) ja se olisi ollut jonkun euron vähemmän, jos olisimme pystyneet välttämään kaupungit kokonaan. Toisaalta kustannuksemme olisivat voineet kohota aivan pilviin, jos emme olisi tavanneet erästä paikallista hyvin ystävällistä miestä. Emme nimittäin rehellisesti usko juuri kenenkään selvinneen Papuan reissusta niin halvalla kun me selvisimme. Pahimmillaan päiväbudjettimme olisi voinut olla lähes 8-kertainen, vaikka olisimme kuinka yrittäneet minimoida kaiken. Omalla turvallisuudellamme emme nimittäin halunneet leikkiä.

Jos olet kiinnostunut edullisesta matkasta alueelle, niin lähettämällä meille postia, voimme antaa neuvoja kuinka saada kiinni kyseinen kaveri tai joku hänen meitä auttaneista ystävistä, muussa tapauksessa suosituksenamme on vain varata matkalle riittävän suuri rahapussi.

Paraguay

Elämiskustannukset ovat 9 – 15 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 5 – 11 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 4 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Paraguaissa oli 30 €/hlö/vrk, mutta visiittimme kesti vain yhden vuorokauden ja kulut koostuivat suurelta osin matkakustannuksista.

Peru:

Elämiskustannukset ovat 6 – 17 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 4 – 9 €/hlö/vrk
– ruoka 1 – 4 €/hlö/ateria

Perussa eläminen on Etelä-Amerikan keskiarvoon verrattuna halpaa. Aktiviteetit, erityisesti vierailu Machu Picchulle nostavat kuitenkin päiväbudjettia. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 32 €/hlö/vrk ja tästä noin 60 % kului erilaisiin aktiviteetteihin.

Singapore

Elämiskustannukset ovat 25 -30 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 12-15 €/hlö/vrk
– ruoka 3 – 6 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti oli 26 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken).

Thaimaa

Erot elämiskustannuksissa pohjoisen ja etelän välillä ovat huomattavat. Etelässä kaikki on noin 2-3 kertaa kalliimpaa ja seuraavat luvut ovat siis Etelä-Thaimaan tietoja:

Elämiskustannukset ovat 15-20+ €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 5-11 €/hlö/vrk
– ruoka 3-6 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Thaimaassa oli kokonaisuudessaan 55 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken). Meidän päiväbudjettiin vaikuttaa aika merkittävästi toteuttamamme kolmen päivän sukellusreissu, mutta myös päivät Phi-Phi saarella tulivat aktiviteetteineen melko kalliiksi.

USA

Elämiskustannukset ovat 30 – 50 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 20 – 40 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 6 €/hlö/ateria

Yhdysvalloissa matkustaminen on kallista jo pelkästään korkeiden majoituskustannusten takia. Muutamaa halvempaa kaupunkia lukuunottamatta majoitus saattaa helposti olla ainakin 30 euroa ja joskus sekään ei riitä. Autovuokrailuun kuuluvista kustannuksista kannattaa lukea lisää budjetti-sivujemme matkat-osiosta, mutta Road Trippiä kahdestaan suunnittelevan pariskunnan kustannukset motellimajoituksilla nousevat helposti 60 €/hlö/vrk, halvimpia tarjouksiakin etsiessä. Telttailualueilla majoituttaessa summa voi olla 15 euroa pienempi ja jos teette niin kuin me ja nukutte Walmartien parkkipaikoilla niin voitte päästä 30 – 40 €/hlö/vrk riippuen hieman kilometreistä. Onneksi sentään luonnonpuistoissa käyminen on tehty edulliseksi, jos ostaa vuoden Interagency Passin, joka on voimassa kaikissa USA:n luonnonpuistoissa 12 kuukautta ostopäivästä(hinta 80 US$/auto). Meidän keskimääräinen budjettimme oli 37 €/hlö/vrk ja pelkkien autoon liittyvien kulujen osuus tuosta oli 27€/hlö/vrk.

Uusi-Seelanti

Elämiskustannukset ovat 20 – 30 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 12 – 20 €/hlö/vrk
– ruoka (jos kokkaa itse) 2 – 5 €/hlö/ateria

Uusi-Seelanti on hieman Australiaa halvempi paikka matkustaa niin majoituksen kuin ruuankin suhteen. Useimmat tänne tulevat haluavat kuitenkin osallistua erillaisiin extreme-lajeihin yms. joista voi odottaa maksavansa jopa satoja euroja päivässä. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 20 €/hlö/vrk, mutta me emme käyneet kuin ilmaisissa nähtävyyksissä ja ilmaisilla kulkuneivoilla, ts. kävellen.

Vanuatu

Elämiskustannukset ovat 20-30 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 12 – 20 €/hlö/vrk
– ruoka 3 – 8 €/hlö/ateria

Vanuatu on Australian myötävaikutuksella kallis paikka reppureissaajalle. Majoituksesta saa kuitenkin tingittyä puolet pois, jos majoittuu teltassa, mutta vastaavasti aktiviteetit maksavat joka tapauksessa paljon. Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme oli 22 €/hlö/vrk, mutta nukuimme lähes kaikki yöt teltassa, emmekä osallistuneet kuin pariin aktiviteettiin 2 viikon aikana.

Venezuela

Elämiskustannukset ovat 6 – 30 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 0 – 20 €/hlö/vrk
– ruoka 2 – 6 €/hlö/ateria

Venezuelassa eläminen voi olla joko kallista tai halpaa. Kustannuksiin vaikuttaa etenkin maan valuuttakurssi, jonka mukaan virallisesti (kortilla maksettaessa) dollareita vastaan saat puolet vähemmän paikallista valuuttaa kuin epävirallisesti. Jos siis kannat maan sisäpuolelle käteisenä tukun dollareita, saat kaiken puolet halvemmalla.

Venezuelassa on myös mahdollista löytää majapaikkoja, joissa voit yöpyä ilmaiseksi sillä ehdolla, että toteutat vaikkapa Angel Fall-retken heidän kauttaan. Me emme esimerkiksi maksaneet majoituksistamme yhtään koko maassa olo aikana.

Meidän keskimääräinen päiväbudjettimme Venezuelassa oli 30€/hlö/vrk (kannoimme maahan dollareina noin puolet siellä käyttämistämme rahoista).

Vietnam

Elämiskustannukset ovat 10 -15 €/hlö/vrk. Se koostuu:
– majoitus 3-5 €/hlö/vrk
– paikallinen ruoka 1 – 2 €/hlö/ateria, länsimaalainen ruoka 2 – 5 €/hlö/ateria

Meidän keskimääräinen päiväbudjetti Vietnamissa oli15 €/hlö/vrk (sisältäen kaiken).

Mainokset
%d bloggers like this: