Baikaljärvi toisenlaisin silmin

14 Hei

Edellisen Baikaljärveä ja etenkin sen luonnonkauneutta ylistäneen tekstin jälkeen on ehkä paikallaan valottaa Baikaljärven kokemuksiamme vielä hieman laajemmin. Vierailu saarella onnistui nimittäin olemaan paitsi vaikuttavaa myös ajoittain hieman ihokarvoja nostattavaa. Voi olla, että kokemuksemme ovat vain sattumaa, mutta tässä kuitenkin tarinaa siitä mitä meille jäi käteemme kauniiden maisemien ja upeiden valokuvien lisäksi.

Siinä missä Olkhon saari ympäristöineen antaa katsojalleen valtavasti silmäniloa, on siitä pitempiaikainen nauttiminen ainakin näin kesäaikaan tavallista työläämpää. Saaren hiekkarannat täyttyvät jo varhaisesta aamusta paikallisista turisteista, jotka ajavat oman koslansa keskelle idyllisintä rantamaisemaa, kääntävät autostereon napit kaakkoon ja avaavat ensimmäisen vodkapullonsa. Ohikulkeville yksin alueella pyöriville naisille huudetaan vuorotelleen sekä ”kaunis” että ”huora” –lausahduksia ja viimeistään iltapäivästä otetaan yhteen viereisen leiriporukan kanssa. Illan päätyttyä roskat jätetään rannalle kauniisti maatumaan ja siirrytään sisätiloihin rähisemään.

Hieman hiljaisemmissa kivikkoisissa ja vaikeapääsyisemmillä järvenrantamilla loikolustakaan ei valitettavasti pitkän päälle tule mitään. Sinne eivät toki muut matkaajat eksy, mutta tuulen tyynnyttyä alueen ekologian kulmakivet, pienet hyönteiset, hyökkäävät välittömästi tuhatpäisinä kaikkien pahaa aavistamattomien turistien kimppuun. Muutos voikin tapahtua aivan silmänräpäyksessä ja on hätkähdyttävää todistaa kuinka idyllisinkin leposija voi muuttua niin nopeasti aivan sietämättömäksi ympäristöksi lepäillä ja loikoilla. Siinä ei pohjolanmiesten OFFistakaan ole juuri avuksi, joten ei auta kuin ottaa jalat alleen ja paeta.

Majatalomme oli sekin monella tavalla lystistikäs kokemus. Olkhon saaren nouseva suosiohan perustuu ilmeisen suurelta osin sen yöpymismarkkinoita dominoivan Nikita Homestay:n ponnisteluihin. Markkinoille kaivattaisiin kuitenkin aitoa kilpailua, sillä valitettavan useilla siellä käyvillä turisteilla on liikaa epäselvyyksiä esimerkiksi yöpymisen kustannuksien suhteen. Mekin saimme tietysti kokea niistä oman osuutemme, mutta vaihtoehdon puuttuessa ei auttanut paljon valittaa.

Samaisen majapaikan yhteyteen on myös rakennettu mahdollisuus hoitaa ”ekologista” puutarhaa, joka pitää omalta osaltaan selvän siitä ettei itse majapaikassa makoilustakaan pääse nauttimaan. Moni varmasti miettii, ettei moisesta pitäisi paljoa häiriöitä syntyä, mutta kun kokee muutamankin länsimaalaisen uusavuttoman parikymppisen opettelevan ekologisen puutarhanhoidon salaisuuksia esimerkiksi leikkaamalla kolmen neliömetrin ruohikkoaluetta bensatrimmerillä useamman tunnin ajan, muuttaa melko nopeasti käsitystään.
.
Öisin oli sentään vuoro nauttia kunnon luonnon esityksestä. Koimme meidän vierailumme aikana kenties elämämme rajuimmat ukkoskuurot, joiden aikana oli helppo tuntea itsensä pieneksi. Levosta oli silloinkin turha haaveilla, mutta ainakin pääsimme todistamaan luonnon mahtavuuden värikästä ja hyvin äänekästä näytöstä.

Ehkä talvella kaikki on toisin. Baikaljärven luonnostahan löytyy internetin kuvahakupalveluilla aivan valtavan hienoja talvikuvia ja vierailu täällä talviaikaan onkin varmasti aivan täydellisen eri juttu. Toisaalta lähtemällä hyvällä porukalla omatoimisesti telttailemaan hieman tunnetuimpien turistipolkujen ulkopuolelle, voi myös onnistua saavuttamaan näin kesäaikaan paljon hienomman kokemuksen kuin me edes osaamme nyt kuvitella. Alueen suuruus ja tänne matkustamisen hintavuus kun pitävät varmasti huolen myös siitä, että omaa rauhaa on järven ympäriltä sesonkiaikaankin löydettävissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: