Juna Siperiaan

1 Hei

 

 

 

 

 

Seuraavaksi oli vuorossa lähtö Siperiaan. Edessämme oli tähän menneisen elämämme pisin yhtäjaksoinen junamatka: 80 tuntia ja 5118 kilometriä. Eväät pakattuamme ja lähimarketin nuudelihyllyt tyhjennettyämme olimme valmiita seikkailuun.

Astuttuamme sisään junaan aloimme etsiä paikkojamme. Vaunumme oli täynnä paikallisia perheitä ja yllätykseksemme enemmistö kanssamatkustajistamme naisia ja lapsia. Muita turisteja vaunuumme ei ollut nousemassa, sillä nämä 3.luokan (platskartny) paikat tarjoavat vain rajallisesti omaa yksityisyyttä ja etenkin pitemmillä matkoilla enemmistö turisteista päätyy maksamaan paremman luokan rauhasta.

Meille tähän luokkaan hakeutuminen oli kuitenkin osa juuri sitä kokemusta, mitä olimme tänne tulleet hankkimaan ja niinpä kömmimme innostunein mielin omille paikoillemme. Ihmiset ympärillämme istuivat hiljaa ja tuijottivat epäluuloisesti sekä meitä että toisiaan. Tunnelma oli odottava ja ehkä hieman kireäkin. Kaikki tiesivät kuinka pitkä matka olisi seuraavana edessä.

Ensimmäiset tunnit kuluivat kaikesta huolimatta kuin siivillä. Teimme petimme valmiiksi, lepäsimme hieman ja lopun ajan vietimme kasvot liimautuneina ikkunaan. Aika ajoin yritimme löytää jotain kuvattavaa, mutta harmiksemme mitään kovinkaan ihmeellistä ei ollut näköpiirissämme.

Sitten kuin yhtäkkiä tapahtui jo ehkä koko matkamme hulvattomin hetki, kun pysähdyimme pienelle asemalle Moskovan ulkopuolelle. Pieni maitolaituria muistuttava asemapysäkki muuttui hetkessä matkamuistomarkkinaksi, jonka tapahtumissa riitti seurattavaa. Oli täytettyjä eläimiä, pehmoleluja, kokonaisia astiastoja sekä luonnollisesti henkilökohtaisia suosikkejamme: kristallikattovalaisimia.

Matkan edetessä kilometrit kertyivät, mutta maisemat pysyivät melko samanlaisina. Oli metsää ja ränsistyneitä puutaloja, molempia vuorotellen. Muutamat harvat sillat, taajamat ja pysäkit toivat aina piristystä matkamme tekoon, mutta muuten maisemat olivat ainakin näin suomalaisen silmin katsottuna tuttuja ja tavanomaisia. Samalla pystyi kuitenkin ymmärtämään kuinka tämän matkan maisemien kokeminen voi olla aivan toisenlainen elämys lähempänä päiväntasaajaa asuville tai vastaavasti syksyllä ruska-aikaan.

 

 

 

 

 

 

Ehkäpä tärkeimmäksi osaksi matkaamme muodostuivatkin kanssaihmiset. Pienet asiat nousivat suureen arvoon ja saimme paljon irti vallan tavallisista asioista. Meistä oli esimerkiksi huvittavaa se kuinka meitä vastapäätä istunut nainen menetti hermonsa vaunun lapsiperheisiin jo ennen junan liikkeellelähtöä ja kuinka Mikon mennessä latailemaan elektroniikkavempeleidemme akkuja ja pelaamaan Hugoa, kokoontuivat hänen ympärilleen kaikki vaunun lapset ja lapsenmieliset seuraamaan pelitapahtumaa. Toisaalta nautimme myös valtavasti pitkistä pysähdyksistä, joiden aikana riensimme aina laiturille ostamaan piirakoita. Emme koskaan tienneet mitä piirakoiden sisältä löytyisi ja niinpä matkan kokemuksiin kuuluivat niin kaali- kuin perunamuusitäytteisetkin piirakat. Nam!

 

 

 

 

 

 

 

Todellista matkaväsymystä emme ehtineet onneksemme matkallamme kokea. Kolmannen päivän kohdalla ajantaju alkoi toki hieman heiketä, mutta onneksemme meillä oli paljon viihdykettä mukanamme. Olimme myös erittäin tyytyväisiä rauhallisiin matkaseuralaisiimme, eikä vaunustamme löytynyt esimerkiksi päihtyneitäkään yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Ainoa asia mitä jälkikäteen harmittelimme olikin edelleen olematon venäjän kielen taitomme. Kanssaihmisiin tutustuminen kun olisi varmasti entisestään nopeuttanut matkantekoa sekä antanut meille lukuisia mielenkiintoisia tarinoita eteenpäin kerrottavaksi.

Neljäntenä iltana, junamme lähestyessä määränpäätään oli hauska huomata kuinka lähes 80 tuntia Moskovasta lähdön jälkeen epäluulo ja etäisyys olivat poistuneet vaunumme matkaajien väliltä. Ihmiset ympäri vaunua olivat ystävystyneet keskenään ja aina kun oli jonkun vuoro jäädä pois junasta muut kokoontuivat hyvästelemään ja auttoivat matkansa päättävää saamaan tavaransa ulos junasta. Viimein tuli meidänkin vuoro ja oli aika jättää kodiksi muodostunut vaunu taakseen.

Lisää kuvia:

Trans-Mongolian juna
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: