Ensikosketus Moskovaan

21 Kes

Aamuauringon noustessa saavuimme klo 04.58 Moskovan juna-asemalle. Kättelimme hyttitoverimme kohteliaasti ja lähdimme suunnistamaan kohti aseman metropysäkkiä. Taustalla soi jo tutuksi tullut mahtipontinen sinfonia, joka tuo hyvin mieleen kaikki ne stereotyyppiset ajatukset vanhasta Neuvostoliistosta, joita meillä, jotka olivat aikanaan liian nuoria kokemaan sen itse, voi olla.

Moskova on kyllä mieletön paikka. Täällä riittää historiaa, nähtävää ja kummasteltavaa. Jo pelkkä Kremlinin ympäristö tarjoaa satunaiselle vierailijalle lukuisia tunnettuja turstikohteita vain neliökilometrin alueella. On Punainen tori, Leninin mausoleumi, Pyhän Vasilin Katedraali sekä tietysti itse Kremlin. Täällä voi aistia sen kuinka menneillä Tsaareilla on kelvannut ja kuinka suuret nuo muurit tavallisen kansan ja valtaapitävien välillä ovatkaan.

Mitä enemmän Kremlin alueen nähtävyyksiä käy läpi sitä enemmän koko alue alkaa muistuttaa myös suurta ja harvaan asutettua hautausmaata. Täällä makaavat niin Pyhä Lenin kuin Paha Stalinkin sekä lukuisia muita Venäjän historian merkkihenkilöitä. Tietysti alueen voimakas historiayhteys ortodoksisen kirkon kanssa selittää paljon, mutta ainakin meille tämä tuli hieman yllätyksenä. Lopulta, niin kiehtovaa kuin kyseisten henkilöiden muovaama historiaa onkaan lukea, alkoikin oma mielenkiintomme erilaisia hautapaikkoja kohtaan hiipua viimeistään Arkkienkelin katedraalin kohdalla.

Tästä huolimatta yksi kammio onnistui kuitenkin olemaan meidän mielestämme vierailun arvoinen. Punaisen torin laitamilla Leninin mausoleumissa pääse nimittäin pikaisesti vilkaisemaan miltä itse Neuvostoliiton aikaisen kommunismin isä näyttää. Kyseessä ei siis ole ainakaan paikallisten mukaan mikään vahanukke, vaan ihka aito isä Leninin muumio. Aivot siitä toki poistettiin jo aikoinaan tarkoituksena etsiä älykkyyden geeniä, mutta ainakin ulkokuori on kohdallaan kuin hänen kuolinpäivänään vuonna 1924. Tämä on varmistettu tarkoin varjellulla salaisella balsamointiteknologialla, joka on ilmeisesti nykypäivänä myös kaupan niille miljonääreille, jotka haluavat ”elää ikuisesti”. Tarinaa tai totta, on selvää, että vierailu mausoleumissa oli ajatuksia nostattavaa.

Moskovasta löytyy myös paljon muunlaista historiaa. Esimerkiksi KGB:n museolla, Arabat kadun rauhan muurilla sekä Yleisvenäläisellä näyttelykeskuksella (VDNKH) on varmasti omat tarinansa kerrottavanaan. Näissä me emme kuitenkaan tällä kertaa vierailleet, mutta ideoita Moskovan vierailulle etsivien kannattaa pistää myös nämä mieleensä.

Lisää kuvia:

Moskova
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: