Vinkkejä maailmanympärilentojen varailuun

26 Jou

Hyvät lukijat, älkää matkustako Tunisiaan! ..ainakaan jouluksi! Emme edes jaksa paneutua siihen miten tragikoominen koko viikkomme täällä on ollut, mutta ehkä se kertoo jotain, että kaikessa tylsyydessämme sänkymme pohjalta päädyimme tekemään vielä yhden ylimääräisen tekstin joulun välipäiviemme piristykseksi. Ja asiaan.. Meiltä on koko vuoden ajan kyselty maailmanympärimatkan lentojen hommaamisesta. Jotenkin oletusarvoisesti lähes kaikki ovat kuvitelleet meidän hommanneen valmiin pakettitarjouksen ja tajuttuaan, ettei näin olekaan, ovat he myös automaattisesti kuvitelleet, että lentojen yksittäin hommaaminen on tullut huomattavasti kalliimmaksi. Koko totuus ei ole kuitenkaan aivan tuollainen, joten jos personoidun, hieman enemmän työtä vaativan, edullisen lentokokonaisuuden buukkaaminen kiinnostaa, niin lukekaapahan seuraava läpi.

Alkuperäinen syymme ostaa lennot yksitellen ilman pakettia liittyi lähinnä siihen, ettemme halunneet ”jumittaa” itseämme mihinkään valmiiseen pakettiin ja ettei koko vuosi tuntuisi jo ”valmiiksi suunnitellulta”. Täysin henkilökohtaisesti räätälöidyn RTW-paketin hinta nousi taas nopeasti pilviin ja niinpä lähdimme matkaan pelkkä Delhin menolippu kädessämme. Emme murehtineet kustannuksista, koska tiesimme saavamme hyvänhintaisia lippuja joka tapauksessa, mutta lopputulos taisi hämmästyttää meidät molemmat.

Tutustuttuamme vähän laajemmin erilaisiin matkatoimistoihin ja halpalentoyhtiöihin aloimme saada järkeviä vaihtoehtoja tutun, turvallisen ja ehkä myös Suomessa hivenen yliarvostetun matkatoimiston, Kilroyn, rinnalle. Opimme nopeasti, että ainakin opiskelijastatuksesta nauttiville matkalaisille oli saatavissa hyviä hintoja useammistakin kansainvälisistä yrityksistä ja ettei yleensä lippuja kannattanut ostaa edes matkatoimistojen kautta, jos ei kyseessä ollut niin sanottu erikoistarjous, toisin sanoen opiskelija- tai promolippu. Tarkkailtuamme hintoja laajemmalti, otimme lisäksi omaksi ohjenuoraksemme, etteivät mannertenväliset lennot saaneet maksaa yli 300 euroa ja lyhyemmät lennot piti saada vastaavasti alle 100 eurolla tai muuten piti jatkaa vaihtoehtojen etsintää.

Kaikkialle tietysti ei ole mahdollista saada yllä mainittuja hintoja. Mannertenvälisien lentojen suhteen piti esimerkiksi tietää/etsiä tiettyjä reittejä, joiden kautta halpoja lentoja ylipäänsä on mahdollista saada (ja nämä oli syytä myös varata hieman etukäteen, eikä vasta viime hetkellä). Tähän ei tosielämässä mitään salapoliisia tarvittu, vaan riitti kun haki netistä halvimpien valmiiden maailmanympäryspakettien sisältöjä. Näiden kaupunkien välille kun on jo valmiiksi hyvin halpoja lentoja tarjolla – senhän takia niitä erilaisiin paketteihin tungetaan!

Lyhyemmissä lennoissa kaikki oli hyvin aluekohtaista. Esim. Aasiassa oli tarjolla erinomaisia halpalentoyhtiötä, joiden hintoja ei yksinkertaisesti voinut päihittää. Tyynen valtameren alueella vallitsi taas hyvin kiinteiden ja ehkä hieman tyyriden lippujen kulttuuri; kyseisen alueen lentopasseista ei myöskään ollut asiaan juuri helpotusta, kun luettiin kaikki verot mukaan. Jenkeissä oli perinteinen osta lippu ja maksa palvelua vastaanottaessasi aina niin mukava ”verot+tipit+100 muuta ylimääräistä kulua” periaate ja lattareissa maiden välisestä lentämisestä tuli nopeasti kannattamatonta huikeiden lentokenttäverojen takia (parhaimmillaan 64 US$/hlö).

Yksittäisiä lentoja ostellessamme emme tietysti onnistuneet aina saamaan parhainta mahdollista/järkevää hintaa ja muutaman kerran päädyimme maksamaan jopa tyhmyyttämme liikaa. Näitä tilanteita olivat esimerkiksi seuraavat:

– Innoistuimme alussa ostelemaan lentoja oikein kunnolla ja jostain syystä buukkasimme lennot myös esim. Laosin, Kambodzan ja Vietnamin välille -> Todella tyhmää!!! Maata pitkin matkaaminen olisi maksanut ehkä yhden 10-osan. Kannattaa siis verrata aina muitakin kulkuvaihtoehtoja huolella.

– Reittimme ei alun vuodenaikapelailun (yritimme siis päästää tiettyihin maihin tiettyinä vuodenaikoina) takia kulkenut parasta reittiä ja tulimme lentäneeksi aika paljon ristiin rastiin.

– Emme tienneet muutamassa maassa korkeista lentokentän lähtöveroista (esim. melkein kaikki Lattari-maat + Kambodza) ja joskus pelkällä veron hinnalla olisi ottanut bussin.

– Pari kertaa buukkasimme lippujamme myös liian myöhään tai paikallisten aktiivisimpaan matkustusaikaan, esim Panama City – Quito ja myöhemmin Manaus – Rio de Janeiro, ja koska maata pitkin kulkevaa reittiä ei ollut olemassa, oli meidän otettava mitä saimme, kun emme jaksaneet odotellakaan.

Yhteenvetona sanottakoon, että kehittämämme logiikka kuitenkin pelasi, ainakin opiskelijahintaisissa lipuissa. Jos siis suunnittelet lentojen hommaamista ja erilaisten pakettien valitsemista, niin arvioi pakettiasi suunnilleen kaavalla 300 € (kertaa) mannertenväliset lennot + 100 € (kertaa) mannerten sisäiset lennot. Jos tulos edellisestä laskutoimituksestasi on vähemmän kuin sinulle tarjottu paketti, on todennäköistä, että saisit koko homman halvemmalla järjestämällä kaiken itse. Esim. Kilroy markkinoi omilla sivuillaan tällä hetkellä 1250 € pakettia, joka sisältää lennot: London – Hong Kong – Auckland – San Francisco // Los Angeles – London, eli 4 mannerten välistä lentoa. Meidän laskurin mukaan 300 € *4 = 1200, joten säästäisit ehkä hieman, jos hommaisit liput itse.

No, on toki myönnettävä, että itse lentojen hommailu saattaa olla välillä hermostuttavaa, varsinkin jos homman jättää viime tinkaan, eivätkä erikseen ostettavat liput ole useinkaan flex:jä, vaihdettavissa olevia. Samoin kannattaa huomioida, että jotkut maat vaativat poistumislipun saavuttaessa maahan/mantereelle ja jos näitä ei ole esittää, niin et todennäköisesti pääse maahan johtavalle lennolle tai vastaavasti maahan. Meilläkin oli muutamia hankaluuksia, kun kaikkea tietoa ei löytynytkään printattuna! =D

Lopuksi vielä mainnitakoon, että mehän käytimme lentoihin huomattavasti enemmän rahaa kuin mitä halvimmat RTW-liput maksavat, yhteensä 5 000 €/hlö, mutta tuohon kuuluneet 45 yhdensuuntaista lentoa 30 maassa (mukaan lukien useampiakin kalliita saari-kohteita, esim. Papua, Vanuatu, Galapagos..) olisi maksanut matkatoimiston kautta ostettuna moninkertaisesti enemmän. Tarkempia tietoja siitä paljonko maksettiin mistäkin lentolipusta, löytyy täältä.

Tässä vielä kootusti muutamia lentoyhtiötä/palvelimia, jotka helpottivat elämäämme:

– Mannerten väliset lennot Suomeen ja Suomesta: Kilroy (huom! kaikki muut liput usein edullisempia muualta)

– Lennot Aasiassa: AirAsia

– Lennot Filippiineillä: Cebu Pacific

– Lennot Tyynellä valtamerellä: Virgin Blue

– Lennot Jenkkeihin, Kanadaan tai Kolumbiaan / Jenkkien, Kanadan tai Kolumbian kautta: StudentUniverse.com

Mainokset

Yksi vastaus to “Vinkkejä maailmanympärilentojen varailuun”

  1. Henna huhtikuu 28, 2011 klo 9:49 pm #

    Missä viipyy jälkifiilis- ja kotiinpaluupostaus? Joku loppukaneetti tänne tarvittaisiin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: