Joulukalenteri, Luukku 22: Budjetti vuoden maailmanympärimatkalle

22 Jou

Otimme yhdeksi tämän blogimme tarkoitukseksi välittää tietoa siitä kuinka paljon rahaa tarvitaan vuoden kestävälle maailmanympärysmatkalle. Aikanaan itse tietoa etsiessämme emme löytäneet oikein mitään järkevää opasta asiasta ja jouduimmekin tekemään suurimman osan ennusteista hyvin suurpiirteisesti perustuen lähinnä aikaisempiin matkailukokemuksiimme. Ennusteet menivät lopulta hieman pieleen ja rahaa kului enemmän kuin olisimme ajatelleet. Nyt haluamme kertoa siitä, miksi näin kävi?

Maailman ympäri matkaa tekevien budjetit vaihtelevat suuresti. Olemme kuulleet ihmisten matkaavan 3 000 – 4 000 euron vuosibudjeteilla tai vastaavasti jopa sadoilla tuhansilla euroilla. Suurimpana erona lienee se, että toiset kulkevat kaikki välit polkupyörillä, majoittuvat teltoissa, käyttävät couch surfingia, kalastavat, syövät pelkkää riisiä tai vastaavasti majoittuvat luksus hotelleissa 5-tähden palveluissa alusta loppuun asti.

Ennen matkaa me olimme suunnitelleet oman budjettimme johonkin tuohon keskiväliin. Toisaalta halusimme käyttää mahdollisimman vähän rahaa majoitukseen, ruokaan ja ylimääräiseen mukavuuteen, mutta samalla kuitenkin pystyä osallistumaan erinäköisiin kokemuksiin. Konkreettisina numeroina tämä tarkoitti, että minimissään odotimme kuluttavamme 14 300 €/hlö [7 300 €/hlö (ts. 20 €/vrk/hlö) + lennot (5 000 €/hlö) + ennen matkaa syntyneet kulut (2 000 €/hlö)] ja vastaavasti maksimissaan 19 000 €/hlö [12 000 €/hlö (1 000 €/kk/hlö) + lennot (5 000 €/hlö) + ennen matkaa syntyneet kulut (2 000 €/hlö)].

Nyt kun tiedossamme alkavat olla kaikki tämän matkamme kulut, on toteumaksi muodostumassa 19 300 €/hlö, joten yli mentiin molemmista rajoista. Minimikulut ylittyivät jo Yhdysvalloissa seitsemännen kuukauden puolivälissä ja maksimisummistammekin pääsimme yli joulukuun alkupuoliskolla. Todellisuudessa tähän vaikutti joukko useampia erilaisia syitä, mutta hieman asiaa yksinkertaistaaksemme olemme keränneet tähän kaksi kohtaa, jotka olisivat saaneet meidät pysymään budjetissamme:

1. Ensimmäinen asia oli se, ettemme olleet laskeneet budjettiimme sitä, jos jokin arvokkaampi laitteemme rikkoutuu tai varastetaan. Jouduttuamme varkauden uhreiksi Kolumbiassa saimmekin huomattavan lisälaskun kontollemme, kun matkavakuutuksemme ei korvannutkaan odotetusti. On myös hyvä ottaa huomioon, että todellisuudessa monelle on käynyt huonomminkin. (Ilman tätä meidän maksimibudjettimme ei olisi ylittynyt)

2. Lähtiessämme emme olleet myöskään suunnitelleet Tiibetiin/Galapagoksen reissuja, USA Road Trippiä tai sukeltavamme lähes olleenkaan. Olemmekin oppineet, että on hyvä budjetoida ”hieman” ylimääräistä juuri tällaisia kokemuksia varten, sillä ainakin meille ne ovat antaneet todella paljon. (Ilman tätä ja edellistä kohtaa meidän minimibudjettimme ei olisi ylittynyt)

Samaan hengenvetoon on kait myös syytä arvioida pelkkiä alkuperäisiä suunnitelmiammekin:

Majoitus- ja ruokakuluissa emme olisi juuri merkittävästi säästäneet, vaikka olisimme kuinka pihistelleet. Matkan aikana hankitut tavarat, matkaa ennen hankitut tavarat sekä rokotukset, viisumit ja muut rajamaksut ovat olleet taas lähes pakollisia. Kokemukset ja nähtävyydet ovat olleet lähes poikkeuksetta kulujensa arvoisia ja lentoihinkin käytetty summa on lopulta varsin tyydyttävä, kun ottaa huomioon kuinka monta lentoa se on sisältänyt. Ainoa ylibudjetointimme liittyneekin matkavakuutukseemme, josta maksoimme liikaa (lisää voi lukea täältä).

Yhteenvetona voimme sanoa olevamme tyytyväisiä toteutuneeseen. Olisi ollut turhaa matkustaa niin moneen paikkaan ja olla tekemättä/kokematta kaikkea sitä mitä kuluvaan vuoteemme on mahtunut. Emme ole jatkuvasti eläneet aivan minimillä, mutta satunnaiset poikkeukset eivät juuri kokonaisuudessa ole tuntuneet. Toisaalta on myös vaikeata ja mielenterveyden kannalta tärkeätä pystyä hemmottelemaan itseään aina silloin tällöin, joten aivan minimiin tätä hommaa ei kannata suunnitella. No, oli miten oli, kuten huomaatte alle 20 000 eurolla on jo mahdollista toteuttaa aika mieletön maailmanympärysmatka, eikä sen säästämiseen mitään lottovoittoa tarvita. (Tarkemmat tiedot budjetistamme voit lukea suoraan budjetti-välisivuiltamme. Niihin on tulossa viimeiset päivitykset ihan lähipäivinä.)

Mainokset

6 vastausta to “Joulukalenteri, Luukku 22: Budjetti vuoden maailmanympärimatkalle”

 1. Hanna joulukuu 22, 2010 klo 9:43 am #

  Moi!

  Bloginne on kerrassaan kutkuttava, aloitan jokaisen työpäivän täällä 🙂 Päädyin tänne kun etsin maailmanympärysmatkasta tietoa/kirjoituksia (tällainen olisi omissakin haaveissa), luin muitakin blogeja, mutta muut eivät oikein vetäneet tälle..

  Minulla olisikin pari kysymystä:

  Jos olisitte matkaillut (nopean tahdin sijasta) hitaammalla temmolla ja vain ”muutamassa” maassa/paikassa, mitkä olisitte nykyisien kokemuksienne perusteella valinneet? Toisin sanoen siis matkanne ns. highlightsit?

  Ja sitten, huomasin että olette molemmat suhteellisen nuoria matkaajia ja kuitenkin saitte kasaan n. 20 000e per nenä. Saanko kysyä, että miten ryhdyitte tähän säästämiseen/ kuinka ajoissa aloititte? Miten suuren summan säästitte kuukausittain jne? Otitteko myös lainaa vai saitteko tosiaan koko rahan kasaan ajoissa?

  Muuten oikeastaan haluaisin toivottaa vaan hyvää loppureissua ja kotimatkaa ja iloista joulua 🙂

  • Mikko ja Kirsi joulukuu 22, 2010 klo 2:32 pm #

   Moi Hanna,

   Tuo rahansäästämisoperaatio ei ole mikään maailman yksinkertaisin asia selittää, sillä meillä molemmilla oli aika lailla omat tapamme toteuttaa se. Yritämme silti avata asiaa hieman:

   Reissun toteutus oli alkujaan Mikon idea, josta hän oli haaveillut jo useampia vuosia. Hänen rahankeruun aloituspäivää emme pysty suoraan sanomaan, mutta kaikki on kertynyt yliopisto-opiskelun sivussa. Alussa hyväpalkaiset kesätyöt ja myöhemmin osa-aikaduuni toivat rahaa parissa vuodessa enemmän kuin tarpeeksi. Tämän jälkeen säästöt käytettiin kylläkin asunnonostoon, mutta diplomityön palautettua ja siihen liittyneet juhlat pidettyä, oli tilillä jälleen riittävästi euroja matkaan lähtöä varten.

   Kirsi taas tutustui Mikon suunnitelmiin vasta noin puolta vuotta ennen matkan alkua. Säästöjä oli toki jo valmiiksi pohjalla, mutta loppuvuosi käytiin töissä ja nautittiin parisuhteessa siitä, että mies maksaa. =D Kuukausittain säästynyt summa oli noin karkeasti ottaen kaikki mitä tilille tuli, mutta kokonaisuuden kasaan saamiseksi tarvittiin myös lainaa.

   Pointti omassa säästämisessämme ei kuitenkaan ollut laittaa jotain tiettyä summaa kuukausittain sivuun vaan lähinnä säästää aina niin paljon kuin mahdollista. On toki asiallista myös tunnustaa, että oma budjettimme ei riittänyt aivan loppuun asti ja että kotiliput olisivat jääneet hankkimatta ilman lähiomaisiamme. Suuri kiitos siis heille siitä!

   Toivottavasti tämä auttoi hieman. Tiedämme, että tuo käyttämämme summa on tavallaan paljon, mutta haluamme ehdottomasti korostaa, ettei tuon säästäminen ole mahdotonta Suomessa edes opiskelijoilta. Toki päivämme ovat välillä olleet ympärivuorokautisia, kun olemme yhdistäneet ahkeran opiskelun, sosiaalisen elämän sekä työnteon, mutta tiedämme, että luopumalla muutamista ylimääräisyyksistä rahaa kertyy kyllä säästöön. On esimerkiksi hämmästyttävää kuinka paljon sitä rahaa säästyy pelkästään jättämällä baarikeikat, alkoholit ja joidenkin kohdalla myös tupakoinnin väliin. Tai kuinka paljon rahaa säästyy siitä, ettei ostakaan koko vuonna uusia vaatteita.

   Noihin Highlighteihin saat vastauksen, kun odotat hieman ja luet viimäiset blogimerkintämme. Emme paljasta niitä vielä.. =D

 2. Juha joulukuu 23, 2010 klo 12:44 pm #

  Olen itse huomannut, että suomessa asumisessa säästää eniten kun pistää baarireissuihin ___ehdottoman___ katon tai lopettaa ne kokonaan. Siellä se suurin rahareikä on.

  Sitten tupakanpoltonlopettaminen on tietysti toinen, joka on myös helposti laskettavissa…

  Kuitenkin tuollaisen 20ke:n kasaaminen on helppoa jos siihen löytyy aito halu. Kun ajattelee ostoaessa jotain että ”nämäkin rahat kuin säästän, niin pääsen vuoden työnteolla reissaamaan vuodeksi.” Tuo ajatus ainakin minua on auttanut hillitsemään tavatonta tuhlausta. Haluan ennemmin olla vuoden matkoilla ja kokea siellä ne ahaa-elämykset, kuin omalta ihka uudelta sohvalta tuijottaen ihkauusia tavaroita.

 3. Tinkeri maaliskuu 13, 2011 klo 8:12 am #

  Ihana blogi 🙂 Ollaan kaverini kanssa ajateltu lähtee jossain vaiheessa kiertelemä maailmaa asuntoautolla. Pitääpä tätät blogia ruveta seuraamaan 🙂

 4. Kyselijä heinäkuu 18, 2011 klo 12:55 pm #

  Oletteko säästäneet rahat matkaanne varten vai osasitteko hankkia rahoitusta siihen jostakin?

  Itselle maailman ympäri matkustamisen suunnittelu tyssää aina siihen että tuollaisen rahasumman säästäminen on opiskelijalle mahdotonta, ja opiskelujen jälkeenkin saa olla aika hyvät tulot jos haluaa tuon rahasumman saada kasaan

  • Mikko ja Kirsi heinäkuu 21, 2011 klo 8:56 am #

   Tähän olemme jo vastanneet yllä olevassa Hannan kommentissa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: