Ensitunnelmia Venezuelasta

12 Mar

Saatuamme laukkuryöstöömme liittyneet asiat hoidettua, pääsimme vihdoin jatkamaan matkaamme kohti uusia seikkailuita. Tällä kertaa olisi vuorossa Venezuela, josta olimme kuulleet etukäteen lähinnä vain huonoja kokemuksia. Niistä huolimatta uskoimme, ettei koko totuus olisi aivan niin yksipuolinen ja halusimme lähteä itse katsomaan. Ennen kuin olimme kuitenkaan päässeet edes oikein kunnolla alkuun, olimme jo törmänneet useampaankin kertomisen arvoiseen erikoisuuteen.

1. Kaksi rahan arvoa

Ensimmäinen turistin kohtaama ihmeellisyys tulee esiin vaihdettaessa ulkomaanvaluuttoja paikalliseen. Virallinen dollarin kurssi liikkuu tällä hetkellä noin 4 Bolivarin suuntamilla, kun taas mustilla markkinoilla dollarista voi saada irti jopa 8 Bolivaria. Usein turismin parissa toimivat yritykset ovatkin hinnoitelleet itsensä mustan markkinoiden kurssien mukaisesti, joka tarkoitta, että Venezuela voi olla matkaajalle, joko kallis tai halpa. Toisinsanoen, jos uskallat tuoda mukanasi riittävän kasan dollareita, voit saada kaiken melko inhimillisillä hinnoilla, kun taas, jos luotat pelkkiin muovikortteihin, tulee laskustasi auttamatta kaksinkertainen.

2. Mahdottomat raha-automaatit

Venezuelan raha-automaatit ovat kenties koko maailman hankalimpia käyttää. Automaatit kysyvät korttinoston sinetöimiseksi ID-numeroita, joilla viitataan kortin takaosan CVV-numeroihin. Aikaa näiden numeroiden syöttämiseen on usein vain 2-3 sekunttia ja jos et siinä ajassa ehtinyt niitä näppäillä, niin koko nosto peruutetaan. Tämän lisäksi automaatit ovat usein epäkunnossa tai vaihtoehtoisesti eivät hyväksy ulkomaalaisia kortteja. Ei siis ihme, että ulkomaalaisilla on lukemattomia ongelmia kyseisten laitteden kanssa – ainakin Caracasin ulkopuolella (Pankkiautomaateilla tapahtuu myös valtavasti korttien kopiointeja sekä huijauksia, kun ulkomaalaiset eivät kykene saamaan automaateista rahaa ulos ja paikalliset tarjoutuvat avuksi).

3. Kaikki kiinni klo 18.00 jälkeen

Turvallisuustilanteesta johtuen ainakin osissa Venezuelan kaupungeissa keskusta-alueet hiljenevät täysin pimeyden saavuttua klo 18.00 jälkeen. Tämän jälkeen ruuan saaminen niin ravintoloista kuin ruokakaupoistakin muodostuu helposti mahdottomaksi. Me saavuimme esimerkiksi Ciudad Bolivariin noin klo 18 illalla, emmekä saaneet enää kyseisenä iltana ruokaa mistään.

4. Maailman jäätävimmät yöbussit

Olemme tämän reissumme aikana kokeneet useita kymmeniä yöbusseja, joiden matkan aikaiset sisälämpötilät ovat vaihdelleet tavallisesti viileän ja jäätävän välillä, mutta missään päin maailmaa emme ole vielä kokeneet vastaava kuin Venezuelassa. Siinä vaiheessa, kun villasukat, pitkät housut , villapaita, takki, pipo, kaulahuivi ja hanskat eivät riitä suojaamaan kylmyydeltä, voidaan ehkä kysyä onko bussin ilmastointi käännetty kenties hieman liian alhaiselle lämpötilalle. Tärisimme hyvästä valmistautumisestamme huolimatta koko matkan. Älytöntä!

5. Bensan hinta

Venezuela on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista ja tämähän näkyy. Täällä 62 litran bensatankin saa täyteen 0,5-1 dollarilla riippuen siitä käytetäänkö käännöksessä dollarin virallista vai mustan markkinan vaihtokurssia. Ei ihme, että rajoilla riittää jonoa bensa-asemille.

Mainokset

2 vastausta to “Ensitunnelmia Venezuelasta”

 1. Juha marraskuu 12, 2010 klo 9:07 am #

  Tuohon jäätävään ilmastointiin… olen pohtinut asiaa koska olen kokenut samaa, ja minulla on teoria. Aion väitellä tästä asiasta itselleni hatun bull shit -yliopistosta.

  Miten voi olla, että ihmiset jotka asuvat tropiikissa kestävät paremmin kylmyyttä kuin ihmiset jotka asuvat kylmässä pohjolassa?

  Meillä Suomessa asunnot ovat lämmitetty reilusti yli 20 asteen paremmalle puolelle. Sitten taas tropiikissa/subtrooppisella alueella jäähdytetään asunnot reilusti alle 20 asteen. Meillä pohjoisessa pitää olla sisällä lämmintä, koska kun ulkona on kylmää on mukava että sisällä on lämmin (oman kodin lämpö). Trooppisella alueella taas päin vastoin.

  Nykyihmiset viettää enemmän aikaa sisätiloissa kuin ulkosalla, joten kehomme on tottunut enemmän sisälämpötilaan kuin ulkolämpötilaan. Tässä onkin tämä päinvastaisuudeksi kääntyminen: nykypäivän tropiikin ihmiset ovat itse asiassa enempi aikaa kylmemmässä lämpötilassa, kuin me pohjolalaiset, ja päin vastoin. Näinpä nykypäivänä vilukissat löytyvät pohjoisesta, ja eskimot taas tuolta tropiikista. 😀

  • Mikko ja Kirsi marraskuu 13, 2010 klo 12:22 am #

   No, jos se meistä on kiinni, niin Juha olet hattusi ansainnut! =D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: