Sukellusta Galapagos saarilla

27 Lok

Yksi ehkä etukäteen odotetuimmista Galapagos saarien aktiviteeteista oli sukeltaminen. Olimme tosin varanneet itsellemme vain 2 sukellusta, koska koko harrastus oli tehty täällä aivan mahdottoman kalliiksi. Varsinaisia sukellusristeilyitähän alueella ei tee tällä hetkellä kuin kaksi viiden tähden venettä (hinnat pilvissä), jonka lisäksi aivan tavallinenkin sukeltaminen maksoi noin 3 kertaa enemmän kuin missään muualla. Joka tapauksesta, yksi Galapagoksen suurimmista viehätyksistä sijaitsee pinnan alla ja niinpä tulla tänne ja olla sukeltamatta, ei olisi tullut kysymykseenkään.

Sukellusolosuhteet näillä saarilla eivät ole aivan sieltä helpoimmasta päästä. Vesi on kylmää, virtaukset voimmakkaita ja suolapitoisuus moninkertainen useimpiin suosittuihin sukelluskohteisiin verrattuna. Jouduimmekin kiskomaan päällemme kaksi 7 millimetrin paksuista märkäpukua, hupun sekä 12 kilogrammaa ylimääräistä painoa, joka on todella paljon, kun ottaa huomioon, että normaalisti sukellamme 2 kilogrammalla.

Sukellustamineet päälle saatuamme olikin olo melko uskomaton ja hyvin erilainen kuin mihin olemme tottuneet. Veteen päästyämme tämä olo voimistui edelleen, kun huomasimme kuinka paljon hankalempaa jo pelkkä nosteen tasapainotuskin oli näillä tamineilla. Tyhjällä tasapainotusliivillä vajottiin hitaasti kohti pohjaa ja pienikin ilman lisäys niin ”up we go”. Ympärillä ylös alas, sivulle ja ristiin vellonut meri ei tietysti tehnyt asiasta sen helpompaa, mutta onneksi edes siihen olimme ehtineet jo tottua muuallakin.

Varsinainen sukellus oli sekin hieman erillaista kuin olimme tottuneet. Poissa olivat värikkäät korallit sekä pikkukalat ja tilalla oli vain hiekkaa ja kiviä sekä niiden seassa eläviä hyvin ujoja harvinaisuuksia. Näkyvyys oli sekin hädin tuskin 5 metriä ja kaikki iso mikä ohitsemme ui, oli poissa näkyvistämme silmänräpäyksessä. Toki onnistuimme kahden sukelluksen aikana näkemään aivan valtavasti rauskuja, kilpikonnia, merileijonia sekä lukuisia erillaisia haita, mutta näkyvyyden oltua lähes olematon, olivat mukaan tarttuneet kuvat enemmän tai vähemmän alla olevan näköisiä.

Ylös vedestä päästyämme olimme kuitenkin tyytyväisiä, ettemme olleet varanneet enempää sukelluksia. Emme olleet nauttineet sukelluksista mitenkään älyttömästi, vaikka olimmekin nähneet kaiken, jonka halusimme. Tunnelmaamme oli vaikuttanut tietysti kova merenkäynti, kylmä sää sekä huono näkyvyys, mutta myös jo pelkkä sukellusoppaamme käyttäytyminen. Täällä päin oppaat kantoivat mukanaan omia kameroita, joilla he pyrkivät saamaan parhaat kuvat kaikista ohikulkijoista myydäkseen ne myöhemmin omalle ryhmälleen. Asiassahan ei muuten olisi mitään vikaa, mutta lähes poikkeuksetta tämä tarkoitti, että he keskittyivät lähinnä itseensä ja kuviinsa sekä pelästyttivät kaikki ujommat otukset tiehensä ennen kuin perässä tulleet sukellusturistit pääsivät kuvausetäisyydelle. No oli miten oli, olimme kuitenkin iloisia mahdollisuudestamme sukeltaa Galapagoksella.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: