Chitzen Itza ja pari elämämme parhainta sukellusta

25 syys

Päästyämme eroon Isla Holboxin pörriäisistä oli Meksikon vierailumme lähellä päätöstä. Enää olisi vuorossa nopea visiitti Chitzen Itzan Maya-raunioilla sekä pari päivää Meksikon Rivieralla, Playa del Carmenissa, sukelluksien merkeissä.

Chitzen Itzaan päästyämme ei kulunut jälleen kauaakaan, kun olimme saaneet koko alueen kierrettyä. Osittain asiaa oli edesauttanut se, etteivät suuret Cancunin turistilaumat olleet vielä saapuneet, vaan pääsimme tepastelemaan pitkin näitä vanhojen valtakuntien katuja lähes ylhäisessä yksinäisyydessä. Hiljaisuus loikin mukavaa vaihtelua raunioiden tutkimiselle ja teki visiitistämme huomattavasti miellyttävämmän. Vielä kun kaupungin keskeltä löytynyt koko alueen tunnussymboli, muinainen pyramidirakennelma, onnistui olemaan ehkä hienoin, jonka olemme koskaan nähneet, oli Chitzen Itza noussut nopeasti tähän mennessä näkemiemme Maya-rakennelmien kärkeen.

Lyhyen rauniovierailumme jälkeen loppupäivä sujui jälleen bussien kyydissä ja saavuimme Meksikon viimeiseen kohteeseemme, Playa del Carmeniin, vasta myöhään iltahämärällä. Kaupustelijat huutelivat jälleen englanniksi ja rantakatu oli täpötäynnä ylihinnoiteltuja ravintoloita sekä turistimyymälöitä. Hostellit olivat ympärivuorokautisia crack-luolia ja musiikki pauhasi aamusta seuraavaan aamuun. Olimme siis jälleen löytäneet itsemme ihka oikeaan ”turistitaivaaseen”.

Seuraavana aamuna oli edessämme jotain mitä olimme todenteolla odottaneet. Pääsisimme sukeltamaan Maya-intiaanien pyhiin luoliin, maailman pisimpään maanalaiseen jokiverkostoon. Tähän jokiverkostoon kuuluvia luolia/sukelluskohteita olikin alueella melkoisen monia ja sisäänpääsymaksut sekä luolien kiinnostavuudet vaihtelivat huomattavasti toisistaan. Olimme yrittäneet tehdä hyvää tutkimustyötä selvittääksemme mitkä luolat olisivat alueen parhaimmat ja päätyneet valitsemaan kohteiksemme Cenote Angelitan sekä Cenote Taj Mahalin.

Ensimmäinen luola, Angelita, ei oikeastaan ollut edes kunnollinen luola, vaan lähinnä syvä keskeltä viidakkokasvillisuutta löytyvä putkilo. Se tarjosi kuitenkin jotain mihin missään muualla päin maailmaa ei ole mahdollisuutta ja niinpä se kuului ehdottomaksi ykköskohteeksemme. Tämä luola sisälsi nimittäin makean ja suolaisen veden lisäksi myös vetysulfaattia, joka loi noin 33 metrin syvyyteen pilviverhon, jonka yläpuolella oli täysi kirkkaus ja alapuolella totaalinen pimeys. Pilviverhon läpi työntyi lisäksi vanhoja luolan päällä kasvaneita puita muodostaen koko luolalle tunnelman kuin suoraan kauhuelokuvasta.

Jälkimmäinen sukelluksemme, Taj Mahal, oli taas täysin toisenlainen kohde. Maksimisyvyys sukelluksemme aikana oli ainoastaan 12 metrin luokkaa, mutta toisaalta kysymyksessä olikin jo ihan todellinen luolasukellus. Sukeltelimme pitkin pimeitä maanalaisia verkostoja, joita reunustivat upeat kalkkikiven muodostamat luonnontaideteokset. Verkostosta löytynyt suolaisen ja makean veden raja loi lisäksi sekoittuessaan mielenkiintoisen optisen ilmiön, jota ihaillessa tiesimme kokeneemme jotain, josta harva edes tietää. Todelliseksi kohokohdaksi muodostui kuitenkin muutamat luolasta löytyneet kolot, joista luonnonvalo pääsi paistamaan sisään. Olimme jälleen kerran sanattomia ja alla olevasta kuvasta saatte ehkä pienen käsityksen miksi (muistakaa, että alla olevan kuvan valo on siis heijastunutta luonnonvaloa, jonka väri vaihtelee auringon säteiden kulman mukaan).

Sukellukset sekä Angelitassa, että Taj Mahalissa osoittautuivat itsellemme jopa koko Meksikon vierailumme kohokohdiksi. Ne kuuluivat jopa ehdottomasti parhaimpiin sukelluksiin, joita olemme koskaan tehneet. Teimme toki näiden luolasukellusten lisäksi myös pari sukellusta Karibian meren puolella, mutta todellisuus oli se, ettei Karibian meri tarjonnut ainakaan Meksikon edustalla juuri mitään mielenkiintoista. Toisaalta, jos ei tiedä paremmasta niin ehkä näistäkin maisemista voisi nauttia, mutta verrattuna päivää aikaisemmin näkemiimme luoliin tai ihan missä päin maailmaa aikaisemmin tekemiimme sukelluksiin, voimme sanoa, että Karibian meri vajosi sukelluskohteissamme häntäpään viimeiseksi; luolat taas ensimmäisiksi.

Lisää kuvia:

Meksiko – Playa del Carmen
Meksiko – Cenotes
Meksiko – Chitzen Itza
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: