Mahtavia maisemia ja villin lännen menoa

23 Elo

Mt. Rushmorelta olikin sitten toiset 500 mailia yhteen koko Yhdysvaltain tunnetuimpaan luonnonpuistoon, Yellowstoneen, sekä sen eteläpuolella sijainneeseen Grand Teton National Parkiin. Ennen näitä oli edessämme kuitenkin hieman kulttuuria vanhan villinlännen tyyliin luonnonpuistojen eteläpuolella sijainneessa Jackson Holen turistikaupungissa.

Jacksoniin saavuttuamme huomasikin hyvin kuinka koko kaupunki eli turismista. Kaupat oli koristeltu huolitellusti saluuna-tyyliin ja tarjolla oli jos jonkinlaista palvelua. Kaupungin keskusaukiolle viritetty Town shoot-out oli myös lähes päivittäin esitettävä paikallisten yritysten sponsoroima ilmaisnäytelmä, jolla kutsuttiin turisteja kyläilemään. Riensimmepä itsekin sitä katsomaan, mutta valitettavasti näytelmä ei ollut edes lähellekään niin hyvä kuin odotimme. Tunnelma jäi kauaksi näkemistämme villin lännen elokuvista ja olimme hieman pettyneitä.

Samaisena iltana suuntasimme kuitenkin todistamaan toista alueelle tyypillistä näytöstä: rodeota. Emme kumpikaan tienneet juuri mitään koko touhusta, mutta uskalsimme päivällä kokemastamme pettymyksestä huolimatta ottaa riskin ja suunnata Stetson-päisten perheiden keskelle seuraamaan karjapoikien ja -tyttöjen toimintaa. Kantrin soidessa ilta venyikin myöhään, mutta onneksemme tämä lassonheiluttelu onnistui olemaan huomattavasti viihdyttävämpää seurattavaa kuin päivällä keskusaukiolla näkemämme teatteri. Olimmekin tyytyväisiä päätökseemme osallistua tapahtumaan, vaikka varsinainen kipinä lajia kohtaan jäi meiltä saavuttamatta.

Seuraavana aamuna oli kuitenkin edessä jälleen luonnonpuistoja, joista ensimmäisenä eteemme tuli Grand Teton National Park. Tämä luonnonpuisto oli Rocky Mountainsin tapaan Yhdysvalloille varsin tyypillisen näköinen vuoristopuisto, joka piti sisällään koko joukon lumihuippuisia vuoria, katoamassa olevia jäätiköitä sekä niiden sulamisvesien muodostamia järviä. Näkymät olivat hieman jylhemmät kuin Rocky Mountain National Parkissa, mutta hienoin tämän tyylinen puisto ei Grand Tetonkaan mielestämme Yhdysvalloissa ollut. Toki todellisen kokemuksen puiston kauneudesta olisi saanut vasta lähtemällä vuorikiipeilemään, mutta siihen meillä ei arvaten ollut mahdollisuutta. Kyseinen lysti ei nimittäin olisi ollut aivan ilmaista (helposti tuhansia euroja) ja ilman asianmukaista koulutusta, välineitä sekä ryhmää ei näille yli nelitonnisille vuorille ole asiaa.

Grand Tetonista siirryimme kohtuullisen suoraan Yellowstoneen, joka olikin sitten yksi Yhdysvaltojen parhaimmista kansallispuistoista. Tämä geoterminen ihmemaa tarjosi Geysireitä, kuplivia mutakuoppia, höyryäviä kiviä ja mielettömiä luonnonvärejä. Näiden ilmeisten nähtävyytensä lisäksi puistossa pääsi myös näkemään hyvin villielämää ja näimmepä ensimmäistä kertaa elämässämme esimerkiksi vapaana luonnossa liikkuneen karhun sekä biisonin.

Puisto on myös ehkä koko Yhdysvaltojen kuuluisin, joten liikenneruuhkiin, parkkipaikan etsintään ja erinäisiin muihin sähläyksiin tuli varata aikaa sekä ennen kaikkea hermoja. Toisaalta, vaikka alituinen tungos onnistuikin viemään osan puiston viehätyksestä, oli Yellowstone ehdottomasti niin maineensa kuin kehujemme arvoinen.

Lisää kuvia:

USA – Grand Teton National Park
USA – Rodeo & Shootout
USA – Yellowstone National Park
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: