Rocky Mountains ja Mt Rushmore

20 Elo

Kanjonien jälkeen matkamme jatkui pohjoiseen kohti South Dakotaa ja Yhdysvaltojen entisten presidenttien muotokuviksi veistettyä Mt Rushmorea. Ennen sinne päätymistämme teimme kuitenkin nopean pysähdyksen matkalla Coloradossa, Rocky Mountains National Parkissa.

Coloradoon saavuttuamme, olivat aavikon hiekka- ja kanjonimaisemat vaihtuneet vihertäviin ja lumihuippuisiin vuoristoihin, joiden näkeminen toi mukavaa vaihtelua silmillemme. Kauniit järvet ja niiden takana komeilleet vuoristot olivat itse asiassa lähempänä mielikuviamme Kanadasta tai Alpeista kuin Yhdysvalloista, mutta eipähän ollut ainakaan maisemissa valittamista. Vuoristoihin nousemisen seurauksena lämpötilatkin olivat jälleen laskeneet inhimillisille tasoille, joten olimme kaikin puolin iloisia.

Itse Rocky Mountains – luonnonpuistoon päästyämme oli kuitenkin pienoinen pettymys edessä. Puiston vaellusreitit olivat aivan tukossa ihmisiä, eivätkä polkuja ympäröineet maisematkaan eronneet juuri edellisillan majoituspaikkana käyttämästämme osavaltiopuistosta. Yksi alueelle tekemämme vaellus oli tietysti hieman suppea arvostelulähtökohta murskaamaan koko puistoa, mutta kiinnostuksemme vain onnistui lopahtamaan sen aikana aivan täydellisesti. Näin jälkikäteen sanottuna voimme myös kertoa, että osuimme myöhemmin road tripillämme huomattavasti mielenkiintoisempiinkin vastaavia maisemia tarjonneisiin luonnonpuistoihin, joten mitään suuria suosituksia Rocky Mountains ei meiltä tällä kertaa ansainnut. Päädyimmekin jatkamaan matkaamme nopeasti eteenpäin ja noin 500 mailin ajomatkan jälkeen löysimme itsemme road trippimme puolivälistä, South Dakotasta, Mt Rushmoren juurelta.

Veistoksen juurelle päästyämme emme oikein tienneet mitä sanoa. Siellä ne elokuvista ja historiankirjoista tutut naamat koreilivat korkealla valtavan parkkirakennuksen takana. Niiden välistä löytyi parikymmentä metriä pitkä lippukuja, jolle oli ahdattu koko Yhdysvaltain peruskoulujen maantiedon oppimäärä (eli siis kaikkien osavaltioiden liput ja pääkaupungit) sekä tietysti ”luontopolku”, jota pitkin oli mahdollisuus päästä lähemmäksi itse taideteosta. Hyvän lisän puistoon tarjosi myös museosta löytynyt elokuvasali, jossa näytettiin yltiöisänmaallista elokuvaa veistoksen syntyvaiheista sekä historiasta – ihan mielenkiintoinen 15 minuuttinen, joka antoi vähän paremman käsityksen kuinka älyttömästä projektista tässä olikaan ollut kyse.

Vaikka nähtävyys itsessään on nähty melko nopeasti, on siitä huolimatta kyseinen kansallismuistomerkki ihan visiitin arvoinen tänne suuntaan eksyvälle. 500 mailin edestakaisesta ajamisesta tämän nähdäkseen voi tietysti olla montaa mieltä, mutta ainakin me olimme tyytyväisiä päätökseemme.

Lisää kuvia:

USA – Mt Rushmore National Monument
USA – Rocky Mountains National Park
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: