Kanjonimaailma

17 Elo

Las Vegasista suuntasimme kohti Lounais-Amerikan kuuluisimpia tunnusmerkkejä: kanjoneita. Vähemmän aluetta tunteville tulee tässä vaiheessa mieleen pelkkä Grand Canyon, mutta todellisuudessa alueelta löytyy paljon muutakin. Seuraavassa esittelemme kolme näkemäämme kanjoni -luonnonpuistoa sekä kaksi muuta samaiselta maantieteelliseltä alueelta löytyvää meille mieleen painunutta kohdetta.

Zion National Park
Zion on yksi amerikkalaisten omista suosikkiluonnonpuistoista. Kiireisimpinä lomapäivinä alueella riittääkin säpinää ja vaellusreiteillä tungosta, joten hyvän ajankohdan valitseminen on ehdottoman tärkeää tästä kohteesta nauttiakseen. Kesäaikana liikuttaessa on myös hyvä ottaa huomioon 40 asteen yläpuolelle nousevat lämpötilat, jotka tekevät helposti lyhyistäkin reiteistä vaativia. Onneksi puisto tarjoaa amerikkalaiseen tyyliin laajan valikoiman eritasoisia vaellusreittejä aina helpoista puolentunninmittaisista, pyörätuoleille soveltuvista asfaltoiduista poluista, useamman vuorokauden pituisiin vaativiin trekkauksiin.

Me päätimme korkeista lämpötiloista huolimatta suunnata ensimmäiseksi suoraan alueen vaativimmalle polulle. Trekkaus Angel’s landingin huipulle olikin todennäköisesti yksi parhaista vaelluksista, joita olemme koskaan tehneet. Koko reissu kesti meiltä vain kolmisen tuntia ja vaikkei alkumatkassa ollut mitään kovin ihmeellistä sai viimeinen kilometri kehoissamme adrenaliinin virtaamaan. Reitti muuttui nimittäin yhtäkkisesti kapeaksi jyrkänteiden reunoilla taiteilua tarvitsevaksi kiipeilyksi, jossa oli välillä vaikeuksia hahmottaa jopa missä pitäisi kulkea. Kapeimmillaan polku muuttui lisäksi vajaan metrin levyiseksi kaistaleeksi, jonka molempia puolia reunustivat yli 400 metriä korkeat vertikaaliset pudotukset. Varoituksista huolimatta kiipeämään rohjenneet korkeanpaikankammoiset vaeltajat olivatkin todellisissa vaikeuksissa todettuaan reitin turhan pelottavaksi. Onneksemme itse selvisimme ilman suurempia ongelmia, vaikka hurjalta välillä tuntuikin. (Alla olevan kuvan vasemmassa reunassa oleva kapea kaistale oli nousun viimeinen kilometri)

Myös toinen Zionissa tekemämme vaellus osoittautui hyvin onnistuneeksi. Vaikka todellinen Narrowsin läpi käyminen olisi vaatinut vuorokauden tai kaksikin, sai olennaisimman koettua jo lyhyen parin tunnin mittaisen vaelluksen aikana. Reitti itsessään kulkee nimensä mukaisesti kapeaa kanjonin pohjaa kiemurtelevaa jokea pitkin ja vaatii siis kauttaaltaan vastavirtaan kahlaamista. Veden korkeudesta riippuen reitti saattaakin olla hyvin eritasoinen, mutta joka tapauksessa jo yhden kilometrin kulkemiseen voi saada kulumaan tunteja. Me käännyimme takaisin kohdassa, jossa vesi alkoi ylittää vyötärörajaamme, emmekä kokeneet edes tarvetta jatkaa kohti kapeampia alueita. Reitin kerrotaan kuitenkin paranevan mitä pidemmälle sitä kulkee, mutta vastaavasti vedenpinnan voi odottaa nousevan kanjonin kapenemisen myötä.

Zion oli ehdottomasti USA:ssa kokemiemme luonnonpuistojen parhaimmistoa. Se tarjosi upeita lyhyitä vaellusmahdollisuuksia todella hienoissa maisemissa, eikä luonnonpuiston sisällä ollut väenpaljoudesta huolimatta liikenneruuhkiakaan, sillä kanjonissa liikkuminen oli vaellusreittien ohella tehty luvalliseksi ainoastaan puiston omilla joukkoliikennevälineillä. Voimme suositella!

Bryce National Park
Toinen kanjoni nähtävyytemme oli Bryce National Park, jonka hyvin tunnistettavista piirteistä ei voi erehtyä. Puistoon on helppo tehdä nopea vain parin tunnin mittainen vierailu ja useimmat vierailijat tyytyvätkin kanjonin näkemiseen pelkän auton avulla. Alue tarjoaa toki mahdollisuuden myös useamman tunnin vaelluksille, mutta tällä kertaa mekin tyydyimme vain helpompaan vaihtoehtoon.

Puiston päästä päähän ajaminen vei meiltä yhteensä kolmisen tuntia ja sen aikana pysähdyimme lähes jokaiselle puiston näköalatasanteelle. Puiston sisääntuloporttien vieressä sijainnut koko puiston kuuluisin nähtävyys, Amphiteatre, oli kuitenkin niin paljon muita alueita upeampi, ettei koko puiston läpikäymistä sen jälkeen oltaisi edes tarvittu. Koko puiston päästä päähän ajamisen sijasta voisimmekin ehdottaa mieluummin vaikkapa lyhyttä trekkausta Amphiteatren keskelle.

Grand Canyon
Kolmantena kanjonikohteenamme oli maailman kuulu Grand Canyon ja sen pohjoisreunama. Syvyysvaikutelma reunamalle saavuttuamme oli valtavasti Zionia ja Brycea vaikuttavampi, mutta mitään yllättäväähän emme sieltä löytäneet. Muutamat kuvat napsittuamme ja parituntia kanjonin reunoja kierrettyämme, emme nimittäin kokeneet tarvetta enää kanjonin pohjalle laskeutumiseen. Jollain tavalla tästä kohteesta oli onnistunut tulemaan jälleen yksi ”rasti ruutuun” – tyylisistä nähtävyyksistä, jonne päästyään haluaa jatkaa vain nopeasti eteenpäin.

Monument Valley Navajo Tribal Park
Yöunet nukuttuamme tuli eteemme Monument Valley Navajo Tribal Park, jossa monet vanhat lännen elokuvat on kuvattu. Maisemat ovatkin täynnä elokuvista tuttuja ikonisia näkymiä ja kuvattavaa kameralle riittää. Ainoana miinuspuolena onkin näin kesäisin jälleen jopa lähelle 50 celsius-astetta nousevat päivälämpötilat, jotka tekevät jo pelkästä ulkona seisoskelusta tuskaista. Onneksi puiston pystyy kiertämään myös omalla ilmastoidulla autolla, jos uskaltaa uhmata sitä tosiasiaa, että vuokra-autojen vakuutukset tuskin ovat kunnossa puiston sisäisillä teillä.

Arches National Park
Viimeisenä kohteenamme tällä alueella oli Arches National Park, joka nimensä mukaisesti pitää sisällä useita luonnon muodostamia kaaria ja siltamaisemia. Tämänkin puiston pystyy suurimmaksi osaksi ajamaan autolla läpi noin neljässä tunnissa, mutta parilla pienemmällä vaelluksella saa huomattavasti enemmän irti. Mekin kävimme tekemässä pari tunnin mittaista reissua ja olimme tyytyväisiä, mutta varsinaista päänähtävyyttä, Utahin osavaltion rekisterikilvestä löytyvää, Delicate Archia tyydyimme tällä kertaa ihailemaan vain näköalapisteeltä käsin.

Lisää kuvia:

USA – Arches National Park
USA – Monument Valley
USA – Grand Canyon
USA – Bryce National Park
USA – Zion National Park
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: