Amerikan Road Trip

12 Elo

Vuorokausirajan ylitettyämme oli vuorossa tämän matkamme neljäs manner, Pohjois-Amerikka, ja aivan uusi reissaamisen muoto: omalla vuokra-autolla ajaminen. Ainoa järkevä tapahan liikkua tässä maailman surkeimman joukkoliikenteen omaavassa maassa on vuokrata oma auto käyttöönsä ja niinpä meidänkin vaihtoehtomme olivat vähissä.

Amerikan reissu ei kuitenkaan alkuperäisesti kuulunut omiin suunnitelmiimme vaan päädyimme siihen itse asiassa pelkkien lentoreittien myötävaikutuksella. Kuten edellisessä tekstissä kerroimme, kulkee siis halvin Tyynen valtameren ylittävä reitti Los Angelesin ja Aucklandin välillä ja niinpä jenkit tulivat halpojen lentojen myötä pakolliseksi kohteeksemme. Emme kuitenkaan halunneet poistua USA:sta suoraan näkemättä melko lähellä Losia sijaitsevaa Grand Canyonia ja vuokra-auton taas oltua ainoa järkevä tapa liikkua sinne, päätimme lopulta tehdä visiitistämme hieman pidemmän ja toteuttaa samalla haaveemme Amerikan Road Tripistä.

Heinäkuun kolme viimeistä viikkoa kuluivatkin lähinnä läntistä Amerikkaa kolutessamme. Osavaltioita näimme 11, luonnonpuistoja 15, kuuluisia kaupunkeja 3 ja kilometrejä kertyi yhteensä 11 000. Keskimääräinen ajotahtimme olikin n. 600 kilometriä päivässä ja kokonaisuudessa kattamamme alueen suuruuden voi suhteuttaa siihen, että 18 päivän aikana ajamamme matka on 2 000 kilometriä pidempi kuin etäisyys Los Angelesista Helsinkiin linnuntietä pitkin. Päivämme alkoivatkin aina auringon noususta ja jatkuivat iltakymmeneen asti. Majapaikkoina toimivat pääsääntöisesti vuokra-automme/suurten ostoskeskusten parkkipaikat ja kolmen viikon suihkuttomuuden sekä säilyke/pikaruualla elämisen jälkeen olimmekin melko valmiita koko Road Trippailuun.

Onneksemme vastapainoksi olimme saaneet myös aivan valtavasti kokemuksia. Kuvamme Yhdysvalloista monipuolistui huimasti ja käsityksemme maan heterogeenisyydestä konkretisoitui aivan uudelle tasolle. Ennen tämän matkan suunnittelemista tiesimme myös hyvin vähän Amerikan luonnonkauneudesta, mutta nyt voimme luottavaisesti sanoa maan nousseen omalle maailman kauneimpien maiden top-listallemme. Usein jo pelkät maantietkin venyivät läpi mielettömien maisemien: ajoimme kanjoneissa, vuorilla, loputtomilla aukeilla, aavikoilla, silloilla, rantaviivoilla jne. Totta puhuaksemme tiet olivat yksi toisensa jälkeen kuin videopeleistä – epätodellisia.

Kauniista teistä huolimatta, vaarojakin niillä oli riittämiin. Pahimmillaan ajoväylät olivat huonommassa kunnossa kuin Kaakkois-Aasiassa ja rikkoutuneita autonrenkaita lojui 100 metrin välein niin kaistoilla kuin tienlaitamissakin. Samoin etenkin vuoristoissa sekä aukeilla satunnaisesti ja äkillisesti puhaltaneet tuulet saattoivat yltyä niin voimakkaiksi, että ajoneuvon tiellä pysyminen oli enää pienestä kiinni. Myös eläimet, etenkin peurat, loivat oman jännityselementtinsä, eikä ollutkaan ihme, että tien laitamat olivat kilometri toisensa perään täynnä liikenneonnettomuuksissa kuolleiden ihmisten muistomerkkejä.

Amerikan reissumme nousi kuitenkin ehdottomiin tämän matkamme kohokohtiin monistakin syistä ja oli mukavaa vaihtelua jo pelkästään erilaisen matkustusmuotonsa takia. Seuraavissa teksteissä pääsettekin lukemaan mitä kaikkia nähtävyyksiä matkallemme mahtui.

Lisää kuvia:

USA – On The Road
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: