Kulttuuria tulivuoren juurella

2 Elo

Vanuatulla matkaillessa aktiviteetteja on tarjolla joka lähtöön. Parin viikon matkalla ei varmasti tulisi tylsää jos vain olisi varaa osallistua joka päivä johonkin tai useampiin aktiviteetteihin. Meidän majapaikassamme tulivuoren juurella oli tarjolla esimerkiksi vaelluksia vesiputouksille ja kuumille lähteille, tuhkalautailua, ratsastusta, hain ruokintaa sekä perinteisiä tanssiesityksiä ja kuultuamme kehuja jälkimmäisestä, päätimme jopa itsekin osallistua yhteen niistä ja lähteä katsomaan miltä paikallinen tanssi näyttää.

Itse tanssiesitys olikin sitten juuri sitä, mitä nämä ”kulttuurikokemukset” ympäri maailmaa yleensä ovat. Turistit tulevat ja maksavat siitä, että he näkevät 15 – 60 minuuttia teatteria. Päälle on puettu perinteisiä vaatteita, joiden alta paistavat esiintyjien oikeasti käyttämät monikansallisten vaateyritysten tuotteet. Turistit saavat tietysti mukaansa eksoottisen näköisiä kuvia, joilla voi sitten kotiin palattuaan elvistellä luonteesta riippuen enemmän tai vähemmän, mutta todellinen kulttuurikokemus jää melkoisen pinnalliseksi. Tilaisuuden päällimmäiseksi ideaksi muodostuukin hyväntekeväisyys, jossa paikalliset kyläyhteisöt saavat varoja omien elinolosuhteidensa parantamiseksi. Ei siis kaikesta huolimatta mikään kovin huono kohde, johon kuluttaa rahojaan, mutta kulttuurikokemuksesta voi olla montaa mieltä.

Huomattavasti paremman kulttuurielämyksen onnistuimme kuitenkin saamaan muutamia tunteja myöhemmin, kun pääsimme todistamaan aitoa paikallista perinnettä, jossa ei ollut pääsymaksuja tai turistikatsomoita. Tannalla on nimittäin tapana järjestää suuret juhlat nuorten miesten ensimmäisen parranajon kunniaksi ja sattumalta yksi tällainen juhla osui meidän kannaltamme hyvään aikaan. Niinpä pääsimme osallistumaan parinsadan ihmisen juhlaan ja seuraamaan siihen liittyviä rituaaleja, joissa annettiin lähes rekka-autolastillinen lahjoja juhlasankarille sekä hänen kyläyhteisölleen ja tietysti suoritettiin julkinen parranleikkaus. Huvittavin yksityiskohta oli kuitenkin tapahtumaan liittynyt perinne, jonka mukaan jokaiselle lahjan antaneelle ja tietysti juhlasankarille kaadettiin talkkia niskaan, tarkoituksella ”olen iloinen”. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, on sankari varmasti tämän kalkkimäärän niskaan saatuaan hyvin iloinen. Ehkäpä alamme itsekin kantaa talkkipurkkia mukanamme kaikissa juhlissa, jonne meidät kutsutaan! =D

Päivämme ei kuitenkaan päättynyt vielä tähän. Oppaamme nimittäin vaati saada järjestää meille ehdottomiin Vanuatu-kokemuksiin lukeutuvan kava-juhlan myöhemmin samaisena iltana. Olimme aluksi hieman epäileväisiä, sillä olimme juuri aamupalapöydässä kuulleet kuinka humalaan eräs australialainen nainen oli kavasta tullut ja kerroimme, ettemme olleet juoneet alkoholia kuukausiin, emmekä erityisesti halunneet ottaa sitä nytkään. Meille kuitenkin vastattiin että kava ei ole alkoholia, joten päädyimme lopulta myöntymään. Omaan telttaan päästyämme luimme kuitenkin matkaoppaastamme, että kava on periaatteessa hallusinogeenisiä vaikutuksia sisältävä ”rauhan huume”, emmekä voineet kuin ihmetellä kuinka vuolaasti matkaoppaammekin sen nauttimista suositteli. Epäluulomme kavaa kohtaan kasvoi, emmekä olleet lainkaan pahoillamme kun kukaan ei illalla tullut noutamaan meitä varsinaisiin juhliin. Olikin vaikea uskoa kuinka tästä laillisesta huumeesta oltiin tekemässä jopa kansainvälistä vientituotetta. Lukuisat alueen matkamuistot esimerkiksi liittyivät siihen.

Lisää kuvia:

Vanuatu
Mainokset

2 vastausta to “Kulttuuria tulivuoren juurella”

  1. Hasse elokuu 11, 2010 klo 3:52 pm #

    Paljos oli vanuatulla keskimääränen päiväbudjetti?

    • Mikko ja Kirsi elokuu 12, 2010 klo 1:08 am #

      Meidän keskimääräinen päiväbudjetti oli 22 €/hlö/vrk ja blogin budjetti-sivujen eläminen-välilehdeltä löydät pienen lisäselvennyksen tohon. Sieltä selviää myös budjetit kaikkien muiden vierailemiemme maiden suhteen. Ensin siis on selvennys, et paljon kaikki maksaa, jos majoittuu halvimmissa majapaikoissa ja syö edullisimmissa ravintoloissa. Tän jälkeen tulee osuus mis selitetään muista budjettiin vaikuttavista tekijöistä + et paljon meillä oikeesti meni ja minkä takia. Jos et oo tsekannu noita ja jos kiinnostaa niin budjetti-sivuista löytyy kyllä paljon infoo =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: