Yksi maailman vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä

30 Hei

Australian jälkeen halusimme matkustaa vielä yhdelle Tyynen valtameren saarelle ennen kuin siirtyisimme loppuvuodeksi Amerikan mantereille. Kaikkien saarien läpikäyminenhän kyseisellä alueella ei ollut korkeiden kustannusten takia meille mahdollista ja niinpä tutkimmekin alueen vaihtoehtoja huolella löytääksemme mielenkiintoisimman ja monipuolisimman kohteen.

Parhaimmalta vaihtoehdolta alkoi nopeasti vaikuttaa Vanuatu ja etenkin Tanna, yksi sen eteläisimmistä saarista. Yleisesti ottaen alueen saaret olivat kuvien ja tarinoiden perustella nimittäin ”vain” saaria, joiden ainoina eroina olivat lähinnä saarelle matkustaneiden turistien määrät sekä kansallisuudet. Vanuatulta löytyi kuitenkin jotain aivan erityistä, sillä se tarjosi koskemattomien hiekkarantojen lisäksi ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä ihailemaan maailman aktiivisimpiin kuuluvaa Mt. Yasur tulivuorta aivan sen kraatterin reunalta – kokemus, jota ei sallittaisi missään muualla päin maailmaa.

Emme olleet ehtineet viettää Vanuatulla vielä edes vuorokautta kun aamuseitsemältä intoa täynnä astuimme pienen 17-paikkaisen potkurikoneen kyytiin määränpäänämme Tanna. Jo lento itsessään oli aikamoinen elämys, kun ahtauduimme selvästi ylipainoisen pienkoneeseen. Koneen pompittua ilmassa aivan holtittomasti olikin olo enemmän kuin huvipuistossa, eikä aika ajoin matkustamossa vallinnutta kauhua voinut olla aistimatta. Laskeuduttuamme kaikesta huolimatta turvallisesti, oli paras kuitenkin vielä edessä.

Tanna on useimmille turisteille lähinnä vain päivämatkakohde, jolle tullaan katsomaan tulivuori, eikä mitään muuta, mutta me olimme asettumassa tänne kokonaiseksi viikoksi. Olimmekin suunnitelleet viettävämme ensin muutaman päivän Tannan länsi-laidalla tutustuen rauhassa saareen ja sen käytäntöihin ennen kuin suuntaisimme kohti itse kohokohtaa. Erään tulivuoren juurella sijainneen majatalon omistaja sai kuitenkin päämme käännettyä vedoten hyvään säähän, joka tuskin jatkuisi, ja niinpä hetkeä myöhemmin suuntasimme jo kohti itse päänähtävyyttä.

Matka tulivuorelle oli sekin oma seikkailunsa. Lyhyen vain muutaman kymmenen kilometrin pituisen tien kulkemiseen kului nimittäin useita tunteja. Tulivuoren ulos sylkemä tuhka sekä alueen kokemat runsaat sateet saattoivat yhdessä yössä muuttaa tiet aivan kulkukelvottomiksi ja jälkiä tästä oli näkyvissä lähes joka puolella. Lähestyessämme vuorta alkoi myös ilmassa leijuneen tuhkan määrä todella haitata hengityselimiämme, eikä viimeisinä kilometreinä maan pinnalla näkynyt enää muuta kuin valtavia tuhkakenttiä sekä niiden keskellä veden muodostamia kanjoneita. Minuutin välein kuuluneet voimakkaat räjähdykset ja taivaalle nousseet tuhkapilvet alkoivat hiljalleen kertoa myös siitä todellisuudesta, ettei kyseessä ollut mikään ilotulitus.

Pystytettyämme teltan aivan tulivuoren juurelle, syötyämme lounaan ja nukuttuamme pienet päiväunet oli aika lähteä kohtaamaan itse Mt Yasur. Päätimme suunnata vuorelle kävellen ja noin tunnin kuluttua saavutimmekin vuoren reunaman tuhka-alueet. Olimme kuitenkin lähteneet kävelemään niin aikaisin, että saavuttuamme alueen parkkipaikalle, ei paikan päällä näkynyt vielä ketään muita ihmisiä. Oppaamme oli myös jäänyt pitkälle taaksemme mukana kulkeneiden Uusi-Kaledonialaisten turistien kanssa ja niinpä olimme hieman peloissamme, emmekä tienneet kuinka lähelle kraatterin reunaa oikein saisimme mennä. Saavutettuamme eräänlaisen aidatun alueen pysähdyimmekin paikallemme ja luulimme päässeemme perille.

Oppaan saavuttua paikalle saimme kuitenkin kuulla, ettei tämä olisi vielä mitään. Pienen turvallisuuspuheen pidettyään hän nimittäin lähti johdattamaan meitä ylöspäin vielä paljon lähemmäs kraatterin reunaa kuin olisimme itse uskaltaneet edes mennä. Ylöspäin kiivetessämme alkoikin sydämemme syke nousta ihan muusta kuin kuntoilusyystä. Muutamia viikkoja sitten reitillemme tippuneita kiviä ohitellessamme ymmärsimme, ettei touhu ollut aivan täysin turvallista.

Kraatterin reunalle päästyämme olimme sanattomia. Emme olleet koskaan kuvitelleet, että pääsisimme näkemään tulivuoren purkausta näin läheltä, vain 200 metrin päästä. Tällaista näkee yleensä vain erittäin hyvissä luontodokumenteissa tai elokuvissa. Tulivuoren pitämä meteli oli lisäksi lähes korvia särkevä ja tuuli vuoren huipulla yltyi niin voimakkaaksi, ettei paikalla pysyminen ollut helppoa. Tähän kun vielä lisäsi ne reilusti päämme yläpuolelle nousseet hehkuvat laavakivet tunsimme itsemme hyvin pieniksi. (Facebookiin heinäkuun alussa lisäämämme video oli ensimmäinen purkaus, jonka näimme suoraan kraatterin reunalta ja kuten kameran liikkeistä näkyy, olivat valtavat purkaukset sen verran voimakkaita, ettei kamera meinannut pysyä käsissä.)

Tulivuoren näkeminen oli tietysti hienoin vasta pimeän saavuttua. Punahehkuiset laavakivet tulevat silloin paremmin esiin, eivätkä tuhkapilvet häiritse juuri näkyvyyttä. Kuvista on tietysti vaikea jälkikäteen ymmärtää mittasuhteita, mutta paikanpäällä tuon kaiken todistaminen oli melko vaikuttava kokemus, ehkä jopa vaikuttavin, jonka olemme koskaan kokeneet. Tästä huolimatta me tuskin kiipeäisimme vuoren reunalle enää toistamiseen ihan pelkistä turvallisuussyistä. Jos kuitenkin joku teistä kiinnostui, niin vinkkinä sanottakoon, että kannattaa suunnata alueelle nopeasti ennen kuin homma kielletään kokonaan ja tiedoksi myös se, että vuoren aktiivisuudesta riippuen vuori voi näyttää hyvin erilaiselta. Aktiivisuustaso 4 tarkoittaa mahdollisuutta laavavirtoihin (koko alue evakuoidaan), taso 3 taas sitä ettei turisteilla vieläkään ole asia kraatterin reunalle, taso 2 on voimakkain, jota pääsee katsomaan, taso 1 on edellisestä merkittävästi hiljaisempi ja taso 0 tarkoittaa taas nukkuvaa tulivuorta. Me näimme vuoren tasolla 2, mutta loppuviikosta poistuessamme alueelta oli taso laskemassa jo kohti numeroa yksi ja voimme sanoa, että ero oli aivan valtava. Tuntui ettei tulivuori olisi enää ollut edes toiminnassa verrattuna siihen mitä olimme aikaisemmin nähneet. Joka tapauksessa, Mt. Yasur on uskoaksemme yksi maailman vaikuttavimmista turistikohteista ja jälleen yksi sanattomaksi vetävä näytös luonnonvoimista.

From Videot

Lisää kuvia:

Vanuatu
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: