Kokemuksemme Papualla matkaamisen kustannuksista sekä turvallisuustilanteesta

24 Hei


 
Papua Uusi-Guinean matkailua voi olla vaikeaa suositella toisille kaltaisillemme reppureissaajille. Todellisuus maassa matkaamisen kustannuksista on nimittäin karu, vaikka itse onnistuimmekin tekemään kaiken alle 16 euron päiväkeskiarvolla. Kustannuksia karsivan turistin turvallisuusriskit nousevat myös roimasti siirryttäessä ylihinnoiteltujen – matkaoppaista löytyvien – majatalojen ulkopuolelle ja vaikka maalaisjärki sekä kokemus vastaavanlaisista maista riittävät täälläkin pitkälle, on pakko myöntää, ettei asian kanssa ole syytä leikkiä.

Ongelmanahan tähän ovat monin tavoin itse ulkomaalaiset. Maan lukuisat käyttämättömät luonnonrikkaudet sekä alhainen kehitysaste ovat tehneet maasta eräänlaisen ahneuden kohteen. Todellisen rahanarvon ymmärryksen puuttuessa täällä pääseekin vielä todistamaan lähes siirtomaa-aikaista vaihtotaloutta, jossa kulta vaihtuu peilin palasiin ja katoaa maailman markkinoille sata ellei tuhatkertaisilla voitoilla. Ehkei tilanne onneksi ole aivan niin paha kuin muutamia vuosisatoja sitten Amerikan mantereella, mutta siitä huolimatta, on touhussa katkeruutta ja vihaa muodostavia elementtejä.

Paikallisia yrityksiä ei myöskään maasta löydy. Useimmat työllistäjät ovat ulkomaalaisia ja esimerkiksi Vanimossa asuessamme viitattiin alueella toimineeseen – ainoaan kunnon työllistäjään – tukkifirmaan vaan yleisesti ”The Company”. Paikallisten yritysten puuttuessa hyvä osa kaikesta maassa kulutetusta tuodaankin maan ulkopuolelta, vaikka omat resurssit riittäisivät kaiken saman tuottamiseen. Ruokakaupassa käydessä oli kuitenkin huomattavissa uusi trendi, jonka mukaan jokainen kotimaassa tuotettu tuote merkitään Suomen joutsenmerkkiä vastaavalla logolla, jotta ne erottuisivat joukosta. Se tosin, että Coca-Cola purkin kyljessä lukee ”PNG made” ei vielä tarkoita, että kaikki raha kulkeutuisi kotimaahan, mutta on kaikesta huolimatta askel eteenpäin.

Yritysten mukana ovat myös maaomistukset myyty ulkomaalaisille. Tämä taas on johtanut kaupungeissa valtavaan asuntopulaan sekä olemassa olevien asuntojen ja tonttien aivan poskettomiin vuokrakustannuksiin. Hankkeita maassa on tietysti asian parantamiseksi, mutta kukoistava korruptio pitää hyvin huolen, että tämäkin homma on mennyt päättäjien osalta lähinnä vain omaan pussiin pelaamiseksi.

Onkin jossain mielessä sääli katsoa, kuinka useat Papualaiset muuttavat nykypäivänä kaupunkeihin ”paremman” elämän perässä. Samalla he vaihtavat kyliensä tarjoamat lähes loputtomat ilmaiset ruokalähteet ja asunnot ruokailuun kerran kolmessa päivässä sekä asumiseen ahtaissa hökkeleissä, joissa nyt sattuu olemaan se yksi loisteputkivalaisin yön pimeiksi tunneiksi. Puhumattakaan siitä, että kaiken tämän ”luksuksen” ansaitakseen heidän täytyy työskennellä yli 12 tuntia päivässä palkalla, josta mitään ei jää säästöön.

Nämä syyt muiden mainitsematta jääneiden asioiden ohella johtavatkin välttämättä siihen turvallisuusongelmaan, joka Papualla vallitsee. Ihmisen taistellessa omasta selviytymisestään ei nimittäin lakeja tunneta. Samalla helpoksi tavaksi etenkin nuorille unohtaa maailman murheet sekä kenties päästä omaisuuksiin ja valtaan käsiksi onkin ollut liittyä peluriksi huumekauppaan. Suuria kaupunkeja monin tavoin terrorisoivat rikollisjengit kasvavat kasvamistaan ja levittäytyvät yhä laajemmille alueille tehden kaikkien olon maassa yhä turvattomammaksi. Kyseisistä ryhmistähän on tullut yksi koko tämän maailman pelätyimmistä.

Papuan matkaa suunnittelevalle haluamme kuitenkin edelleen sanoa, ettei maa itsessään ole kovinkaan vaarallinen. Jos tänne tulevalla turistilla on nimittäin varaa, voi hän majoittua oligopoliasemissa toimivissa hotelleissa (minimikustannus 100 EUR/yö/hlö) ja käydä omien yksityisoppaidensa kanssa tutustumassa hieman syrjäisempiinkin paikkoihin. Pienemmällä budjetilla mentäessä riskit taas kasvavat. Kaikki tämä on todella sääli, koska suuri osa siellä tapaamistamme paikallisista ihmisistä olivat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Harvoissa maissa kyliin mentäessä oltaisiin esimerkiksi valmiita tarjoamaan kaikki ruoka ilmaiseksi satunnaisille ohikulkijoille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: