Matka Papualle

3 Hei


Parin viikon Filippiinien reissun jälkeen oli edessämme yksi etukäteen eniten puhuttaneista kohteistamme, matka Papualle. Tämä maailman toiseksi suurin saari Kaakkois-Aasian ja Melanesian rajalla on tänä päivänä yksi maailman vähiten tutkituimmista ja vähiten kehittyneimmistä alueista ja sen houkutus ehkä piileekin juuri siinä, että tänne matkatessaan voi vielä tuntea olevansa yksi menneen maailman tutkimusmatkailijoista. Saarella elää vielä tänäkin päivänä useita kymmeniä täysin ulkomaailmasta eristyksissä olevia heimoja ja maan asukkaista ainoastaan 20 % asuu kaupungeissa.

Alueelle matkaa suunnitteleva kuitenkin pysäyttää suunnitelmansa viimeistään kuultuaan sen kustannuksista. Ensimmäisiä tiedonhakuja tehdessämme olimmekin Tiibetin tapaan turhautua järjettömän hintaisten valmismatkojen tarjontaan. Tuntui, ettei alueelle ollut mahdollista matkustaa kuin 2 000 – 8 000 euron viikkobudjetilla (per henkilö), joka ymmärrettävästi olisi aivan liikaa meille. Emme kuitenkaan lannistuneet taaskaan ensimmäiseksi vastaan tulleista tiedoista vaan jatkoimme etsintätyötämme ja ostimme jopa aluetta käsittelevän matkaoppaankin. Informaatio kustannustasosta oli vielä lisäetsinnänkin jälkeen melkoisen paljon yli oman budjettimme, mutta kuultuamme epäsuorasti myös hieman halvemmista mahdollisuuksista jatkoimme suunnitelmiamme totuuden selvittämiseksi.

Seuraava kohtaamamme huolen aihe ja samalla syy jättää Papuan-matka tekemättä oli pelko oman turvallisuutensa puolesta. Australian ulkoministeriön maailmalle tuuppaama tieto on nimittäin lähes yksinomaan kerrottu negatiivisella sävyllä ja tarinoita joukkoraiskauksista, aseellisista ryöstöistä ja jopa murhista tuntuu löytyvän kaikkialta mistä Papua-tietoa sitten etsiikin. Jossain vaiheessa pelästyimme tarinoita itse asiassa niin paljon, että suunnitelmissamme olisi ollut matkustaa 2 viikkoa erillään: Mikko olisi matkannut Papualle ja Kirsi suoraan Australiaan. Muutamia Papualla käyneitä ihmisiä haastateltuamme uskaltauduimme kuitenkin hylkäämään edellisen vaihtoehdon ja jatkoimme taas suunnitelmiemme tekoa siltä pohjalta, että matkaamme Papualle yhdessä.

Matkasuunnitelmia lähdettiin kuitenkin edelleen tekemään kahta edellä mainittua asiaa, kustannuksia ja turvallisuutta, silmällä pitäen ja niinpä päädyimme valitsemaan reitiksemme Jayapura – Vanimo – Port Moresby. Halvimmaksi vaihtoehdoksi jonkinlaiselle Papuan tutkimiselle nimittäin osoittautui lentomäärän minimointi ja tämä reitti mahdollistaisi edes jonkinlaisen saareen tutustumisen vain yhdellä saaren sisäisellä lennolla. Halusimme myös välttää kaikista suosituimmat turistikohteet, joiden kuulimme olevan korkean hintatason lisäksi vaarallisia, ja suunnata suosiolla tutkitun polun ulkopuolelle samalla toivoen, että välttyisimme teatteriesityksiltä ja pääsisimme aidosti tapaamaan eristyksissä eläviä heimoja. Valitettavan useinhan Papualta otetut hienot kuvat ovat valmiista turisteja varten pystytetyistä teattereista, jotka nyt ainakaan meidän mielestämme eivät kuulu niihin kokemuksiin, joita täältä haluaisimme mukanamme tuoda.

Seuraavissa teksteissä pääsettekin lukemaan miten Papuan seikkailumme onnistui 20 euron päiväbudjetilla ja mikä todellisuus ökyrikkaille suunnattujen resorttien sekä valmismatkojen ulkopuolella matkaamisesta oikein on.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: