Xi’an yhdessä päivässä

3 Kes


Päästyämme ulos Xi’anin rautatieasemalta huomasimme heti kuinka valtava ero Tiibetin ja muun Kiinan välillä onkaan. Lhasaan verrattuna Xi’an oli nimittäin äärimmäisen moderni, saasteinen, äänekäs ja täynnä porukkaa, mutta samalla omalla tavallaan erittäin viehättävä. Hyppäsimme juna-asemalta autoriksan kyytiin ja lähdimme pujottelemaan kapeita yksisuuntaisia katuja kiellettyyn ajosuuntaan määränpäänämme muureilla ympäröidyn ydinkeskustan vastakkainen laita, emmekä voineet kuin tuijottaa. Kaikki ympärillämme oli nimittäin valaistu räikein neonvaloin luoden erikoisen kontrastin vanhojen muurien sekä erittäin kiinalaisen näköisten rakennuksien kanssa.

Koska meillä oli enää 10 päivää Kiinan viisumiamme jäljellä ja mielenkiintoisia kohteita oli useampia pitkien matkojen päässä toisistaan, ei meillä ollut aikaa hukattavaksi. Suuntasimmekin siis heti seuraavana aamuna aikaa ja hermoja säästääksemme hostellimme järjestämälle vierailulle 40 kilometriä Xi’anin ulkopuolella sijainneille terrakottasotilaiden haudoille. Omatoimisesti olisimme saaneet matkat ja sisäänpääsylipun ehkä muutamaa euroa halvemmalla, mutta hostellimme kautta saimme ovelta ovelle kuljetusten ja lippujen lisäksi vielä oppaan sekä vierailun Taolaiseen temppeliin. Niinpä olimme enemmän kuin tyytyväisiä.

Vierailu terrakottasotilaiden haudoille oli hyvin erilainen kokemus kuin olimme etukäteen kuvitelleet. Patsaita ympäröineet jykevät lentokenttähallit, sekä se ettei lähellekkään kaikkia sotilaita sisältäviä hautoja oltu vielä avattu, ehkei edes löydetty, yllättivät meidät täysin. Suurin osa tähän asti löydetyistä sotilaista oli lisäksi vielä palasina ja meidän mielestämme mielenkiintoisin nähtävyys olikin tutkia vasta puoliksi avattuja hautoja, joista pilkisti ainoastaan irrallisia sotilaiden sekä hevosten osia. Asetelmissa seisoneet 2000 koottua sotilasta itsessään olivat lukumäärästään huolimatta nimittäin pienoinen pettymys.

Kierroksen loputtua emme kuitenkaan voineet kuin ihmetellä kuinka sekaisin patsaat hautaansa suojelemaan rakennuttanut Kiinan ensimmäinen keisari olikaan ollut. Tuntui nimittäin aivan käsittämättömältä miksi joku oli käyttänyt vuosikymmeniä rakentaakseen yli kahdeksantuhatta sotilasta käsittävän patsasarmeijan, jonka jokaisella jäsenellä oli täysin uniikki pää? Patsaista löytyikin aivan loputon määrä yksityiskohtia, joilla kaikilla oli tietysti oma tarina kerrotavaan: hiustyylit viittasivat vähemmistöryhmiin, sotilaiden mahankoot viittasivat sotilasarvoihin, kengänpohjista taas näki siviilisäädyn ja niin edelleen. Yksinkertaisesti vain älytöntä.

Saatuamme melkoisen annoksen historiaa, tuntui paluumatkan Taolainen temppeli lähinnä uskonnolliselta huvipuistolta. Kävelimme oppaamme perässä tarkkaa kiertoreittiä pitkin välttääksemme rikkomasta Yingin ja Yangin tasapainoa. Matkalla tuli lisäksi kosketella erilaisia kivestä tehtyjä esineitä, saavuttaakseen menestystä eri elämänalueilla. Pääsimme myös todistamaan teatterimaista seremoniaa, jonka avulla kaksi nuorta miestä uskoivat menestyvänsä liike-elämässä. Temppelivierailulla tulikin hyvin ilme se, kuinka kiinalaiset kääntyvät uskontojen puoleen lähinnä vain silloin kun he tarvitsevat jotain.

Vaikka olisimme mielellämme voineet viettää Xi’anissa useampia päiviä tutustuen kaupungin ympärillä sijaitseviin lukuisiin historiallisiin nähtävyyksiin, jouduimme jatkamaan matkaamme vielä samana iltana. Siirryimmekin siis kierroksemme loputtua hostellillemme odottamaan ehkä koko matkamme pisintä junamatkaa, jonka aikana tulisimme nukkumaan samassa junassa jopa kaksi yötä.

Lisää kuvia:

Kiina – Xian
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: