Voihan pyhä ympyrä!

25 touko


Lhasaan saavuttuamme oli meillä vielä muutama päivä temppelikierroksia jäljellä. Totta puhuaksemme oli kiinnostuksemme niitä kohtaan melkoisen olematon, mutta tästä oli maksettu (ja paljon!), eikä nähtävyyksien väliin jättäminen näin ollen tullut kysymykseenkään.

Ensimmäiset luostarit eivät odotetusti juuri eronneetkaan aikaisemmin näkemistämme: kullattuja patsaita, samojen tärkeiden henkilöiden valokuvia, päänsärkyä aiheuttava voimakas voikynttilöiden tuoksu sekä aivan käsittämättömiä setelimääriä kaikkialla. Valokuvaus jokaisen temppelin sisällä oli myös tyypilliseen tapaan erikseen maksullista ja aivan äärimmäisen kallista (n. 20 euroa/huone), joten varsinaista ideaa hommassa ei todellakaan enää ollut. (Vinkkinä muuten kerrottakoon, että tiibetiläisistä esineistä kuvia haluavien kannattaa suosiolla suunnata matkansa Tiibetin kansallismuseoon, jossa kuvien ottaminen on sallittua ja ilmaista!)

Pienen piristyksen kiertelyymme toi sentään itse Dalai Laman pitkäaikaiseen asuinpaikkaan, Potala Palaceen, tutustuminen. Uskonnollisesta sisällöstään huolimatta sen rakenteista nimittäin löytyi mielenkiintoisia buddhalaisuuteen kuulumattomia yksityiskohtia, joita tarkkailimme paljon mieluummin kuin oppaamme meille esittelemiä asioita. Valitettavasti aikaa palatsin tutkimiseen ei juuri ollut, nimittäin turistien kiertelyaika palatsissa on rajattu tarkasti yhteen tuntiin eikä siitä ole syytä lipsua. Koko palatsissa vierailu on muutenkin Tiibetille tyypilliseen tapaan hyvin tarkasti hallinnoitua: päivittäisiä lippuja on esimerkiksi jaossa vain n. 2 600, turvatarkastus sisään mentäessä on vähintäänkin perusteellinen, sisällä ei saa valokuvata ja on tietysti täysin mielivaltaista mitkä osat palatsista ovat milloinkin auki.

Temppelien lisäksi Lhasassa ei sitten juuri nähtävää ollutkaan. Kaupunki itsessään oli lähinnä nopeasti kiinalaistuva ja modernisoituva kaupunki, jonka virikkeiden tarjonta muuhun Tiibetiin verrattuna oli melko vähäistä. Ainoaa hupia meille tuottivat lähinnä ”pyhäksi ympyräksi” ja ”pyhäksi hilavitkuttimeksi” ristimämme asiat, joille jaksoimme hymyillä ehkä ensimmäiset 15 minuuttia. Kaupungin keskustassa sijainnutta Jokhang temppeliä nimittäin kiersi päivittäin tuhansittain ihmisiä estäen omalla ihmisvirrallaan kaikkien muiden liikkumiseen ylipäätään mihinkään. Toiset heistä kantoivat mukanaan pyöritettävää rukouspyörää (”pyhä hilavitkutin”) ja toiset taas tekivät pesäpallosyöksyjä temppeliä kohden. Kaikista vannoutuneimmat ilmeisesti saattoivat viettää kuukauden jokaisen päivän aamusta iltaan vaan tehden näitä syöksyliikkeitä temppelin edessä – kuulemma uusi trendikäs tapa nuorten naisten keskuudessa hallita omaa painoaan! =D Eli ei muuta kun kaikki kansat siellä Suomessakin eduskunnan portaille jumppaamaan!

Tähän loppuun haluamme lisäksi esittää pienen Tiibetiläisen pätkän, jossa tehdään lattiaa. Tekotapa on oikeastaan niin hieno, että jos joskus meillä on mahdollisuus rakentaa oma talo, tulemme ottamaan tästä mallia. Kaikki sukulaiset, tutut ja tutun tutut tervetuloa mukaan! =D

From Videot

Lisää kuvia:

Kiina – Tiibet
Mainokset

Yksi vastaus to “Voihan pyhä ympyrä!”

  1. Nina Touko 26, 2010 klo 7:20 am #

    Kiitos tästä matkablogista! Mahtavaa että jaksatte kirjoittaa näin paljon ja hyödyllistä tietoa myös muille! (:

    Nina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: