Vierailu orpokotiin

16 touko


Viimeinen aamumme Bagerhatissa alkoi tuttuun tapaan Nazimin kolkuttaessa ovellemme. Tällä kertaa olisi vuorossa visiitti orpojenkotiin, jota Dhakassa asuva hotellityöntekijä Moni tukee (Moni tienaa kuukaudessa 20 000 Takaa = 200 Euroa, joista hän käyttää 10 000 Takaa = 100 euroa orpokodin hyväksi). Visiitti sinällään oli lähinnä vain viihdettä nuorille, eikä rahan antamista tai muutakaan edes kysytty meiltä. Itse asiassa meille tuotiin juomia ja keksejä siitä hyvästä, että tulimme puhumaan nuorille.

Harmillisesti 7-11 -vuotiaiden lasten englanninkielellä ei kuitenkaan juuri oman nimen kertomista enempää pystytty kommunikoimaan, mutta paikalle saapuneen opettajan kanssa käymämme keskustelut osoittautuivat loppujen lopuksi erittäin antoisiksi. Lyhyehkön jutteluhetken, muutamien valokuvien ja hysteeristen jäähyväisten jälkeen meidän oli kuitenkin aika jatkaa matkaa ja lähteä odottamaan paluukuljetustamme kohti Dhakaa.

Paluumatka Dhakaan sujui vähintään yhtä pelottavan bussikyydin saattelemana. Mikko onnistui myös tutustumaan paikalliseen business-mieheen, joka vaati saada uuden ystävänsä puhelinnumeron heti kättelyssä. Koko matkan ajan Mikon puhelin piippailikin takapenkillä istuneen uuden ”parhaan kaverin” lähettäessä viestejä. Mikko yritti hetken esittää nukkuvaakin, jotta saisi viestit loppumaan, mutta vastapallona puhelin pirisi ja viestissä luki ”Pls don’t close your eyes! if asleep will miss natural beauty. thanks”. Kuten ymmärrätte, oli tämä hieman ärsyttävää, mutta yritimme siitä huolimatta olla vielä kohteliaita ja hymyillä taaksepäin viestin saatuamme.

Dhakaan saavuttuamme oli Moni meitä vastassa. Yhdessä matkasimme ruuhkassa kohti hotelliamme ja vaihdoimme samalla kuulumisiamme. Puhuimme samalla seuraavista suunnitelmistamme, mutta hotellille saavuttuamme saivat nekin uuden käänteen. Huomasimme omista Dhaka – Katmandu -lentolipuistamme, että saisimme vaihtaa ne ilman lisämaksua vielä 72 tuntia ennen koneemme lähtöä. Tämä tarkoitti meille mahdollisuutta paeta Bangladeshista ennen kuin olimme alun perin suunnitelleet. Vaikka Bangladesh olikin ollut kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokemus, tunsimme silti saaneemme siitä nimittäin jo tarpeeksemme. Niinpä Sunderbans jäi meidän viimeiseksi vierailukohteeksemme ja poistuimme Bangladeshista paria päivää aikaisemmin kuin olimme alun perin suunnitelleet.

Yhteenvetona Bangladeshista voimmekin sanoa, ettei tämä ole ehkä se maa, josta matkaaminen kannattaa aloittaa. Turisteja, eikä turisti-infrastruktuuria ole käytännössä olemassa laisinkaan (reilun viikon vierailumme aikana emme nähneet yhtään länsimaalaista lentokentän ulkopuolella). Halvimpien hotellihuoneiden taso on ollut ehkä alhaisin, jonka me olemme kokeneet, eikä ravintoloissa ole esimerkiksi ruokalistoja vaan ruuaksi otetaan aina sitä mitä sattuu olemaan. Ruoka oli kuitenkin aina meidän mielestämme todella hyvää, mutta ruokavalion suhteen nuukat ihmiset voivat ymmärrettävästi kokea olonsa epämiellyttäväksi.

Bangladeshista ei myöskään löydy mitään aivan ylivoimaisen upeaa nähtävyyttä, vaikka sen tasainen maa ja valtavat wetland –alueet ovatkin silmälle kaunista katsottavaa. Varsinaiseksi päänähtävyydeksi tässä maassa muodostuukin itse siellä käymisen kokeminen. Missään muussa näkemässämme maassa ei länsimaalainen ole nimittäin saanut näin paljon huomiota osakseen. Hotelliin saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa otetaan kuvia, kaikki haluavat yhteystietojasi ja leikkiä uutta parasta kaveriasi. Kadulla ihmiset kerääntyvät ympärillesi ja tuijotus on monta kertaa pahempaa kuin esimerkiksi naapurimaa Intiassa. Todellisuudessa täällä ei edes tarvitsisi liikkua minnekään, koska kaikki lopulta tulisi luoksesi – niin hyvässä kuin pahassakin.

Täällä käyminen voikin muodostua melko rankaksi, eikä ole taatusti ihan jokaisen reissaajan juttu. Meidän kokemuksemme olisi tuskin ollut yhtä rikas, jos emme olisi heti ensimmäisenä iltanamme majoittuneet Hotel Cairo Internationaliin ja tutustuneet Moniin. On myös ehkä huomionarvoista tietää, että me jouduimme esiintymään koko Bangladeshin ajan avioparina (aina lentokentältä lähtien), muuten majoittuminen samassa hotellihuoneessa ja monet muut asiat olisivat muodostuneet hankaliksi tai jopa mahdottomiksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: