Kolme päivää merellä

1 touko


Pikaisen Pohjois-Thaimaa reissumme jälkeen oli vuorossa siirtyminen Etelä-Thaimaaseen ja Khao Lakiin. Tämä noin tunnin ajomatkan päässä Phuketista sijaitseva pieni turistikaupunki ei itsessään ole kovinkaan kummoinen nähtävyys, mutta tarjoaa ehkä yhden Thaimaan halvimmista mahdollisuuksista sukeltaa. Niinpä meidänkin tänne saapumisen syy oli selvä: sukeltaminen.

Khao Lakiin saavuttuamme olivat ensimmäiset tunnelmamme valitettavasti hieman negatiiviset. Viimeiset kuukaudet olimme tottuneet halpoihin majoituksiin, edullisiin kuljetuksiin ja lähes ilmaiseen ruokaan, mutta täällä kaikki oli toisin. Halvin mahdollinen majoitus maksoi lähes 3 kertaa enemmän kuin Chiang Rai:ssa ja ruoka vähintään samassa suhteessa. Oma kokkaaminenkaan ei ollut tehty täällä mahdolliseksi, sillä alueelta ei löytynyt kunnollista ruokakauppaa, eikä pelkillä sipseillä ja mehulla eläminen ole ollut meidän tapaamme elää. No, ”huomenna olisi lähtö laivalle” tuumimme, ”ehkä kestämme siihen asti”.

Aikaisin seuraavana aamuna olikin vuorossa lähtö elämämme ensimmäiselle pitemmälle sukellusreissulle, Liveaboardille, joka tarkoitti 3 vuorokautta pienellä huvipurrella Andamanin merellä. Mukana laivalla oli meidän lisäksemme 10 muuta sukellusturistia, 4 divemasteria, videokuvaaja sekä 5 hengen laivahenkilökunta. Kohteena oli Surin Islandien luonnonpuisto ja odotetuimpana kohokohtana yksi kokonainen päivä yhdessä maailman kuuluisimmista sukelluspaikoista, Richelieu rockilla. Heti satamassa tunsimmekin jo paremman fiiliksen. Tämän olimme jo maksaneet, eikä lisää kuluja seuraavina päivinä pitäisi enää syntyä.

Sukeltamaan päästyämme alkoivatkin kaikki pahat asiat unohtua mielestä ja etenkin Kirsi iloitsi edelleen kaikesta uudesta näkemästään. Mikon ensimmäisiä sukelluksia tosin vaivasi ongelmat kameran sukelluskotelon kanssa. Ensimmäisen sukelluksen alussa kameran sukelluskotelo alkoi nimittäin vuotaa, mutta onneksi Mikko huomasi ongelma jo metrin syvyydessä, eikä kameralle näin ehtinyt käymään vielä mitään. Kotelokin saatiin myöhemmille sukelluksille kuntoon, mutta ensimmäisiltä parilta sukellukselta ei harmiksi kuvia tarttunut.

Seuraavat tunnit ja päivät kuluivatkin lähinnä sukeltaen, syöden ja nukkuen. Kolmen päivän aikana ehdimme käydä niin Koh Bonilla, Koh Tachilla kuin Richelieu Rockilla, joista ehdottomasti upeimmaksi lopulta muodostui ennakko-odotustemme mukaisesti jälkimmäinen. Siellä onnistuimme nimittäin näkemään niin merihevosia, ghost pipe fishejä kuin harlequin shrimppejäkin. Valitettavasti valashait ja manta rayt jäivät meiltä tällä kertaa näkemättä, mutta eipä se sitten lopulta haitannut.

Kolmen päivän sukeltelun jälkeen olimme hyvin väsyneitä. 9 sukellusta oikeastaan vain 2 vuorokauden sisällä oli ollut paljon, emmekä tällä kertaa olisi jaksaneet juuri pitempää. Onneksi järjestelyt ja etenkin ruoka laivallamme oli ollut erinomaista. Sukelluspaikat harmiksemme eivät kuitenkaan aivan niin upeita kuin esimerkiksi Indonesiassa. Täällä nimittäin tuntui kuin olisi mennyt valmiiseen akvaarioon, missä meitä vetäneet divemasterit tiesivät mistä kaikki löytyy. Sukeltamisesta puuttuikin löytämisen jännitys. Myös alueilla olleiden lukuisien muiden sukellusryhmien läsnäolo oli ajoittain hieman epämiellyttävää. Välillä muita sukeltajia oli nimittäin enemmän ympärillä kuin itse kaloja, eikä harvinaisuuksistakaan juuri päässyt nauttimaan kun jokaisen sellaisen kohdalla oli 10 metrin jono sukeltajia odottamassa vuoroaan nähdä yksi silmän räpäys.

Emme uskokaan enää palaavamme Thaimaaseen ainakaan sukellusmielessä: yksinkertaisesti vain liian paljon ihmisiä ja liian vähän jännitystä. Hintakaan ei ollut mitenkään erityisen halpa, vaikka valitsimme halvimman toimijan. Todellisuudessa pelkkä hupisukeltaminen Indonesiassa taisi olla jopa halvempaa. No, tästä huolimatta olimme tyytyväisiä päätöksestämme tulla tänne. Nyt ainakin tiedämme vähän siitä millaista on sukeltaa Thaimaassa ja sen myötä osaamme ehkä arvostaa vielä enemmän muita mahdollisuuksiamme.

Lisää kuvia:

Thaimaa – Khao Lak
Mainokset

Yksi vastaus to “Kolme päivää merellä”

  1. Sanna Touko 1, 2010 klo 6:41 am #

    Hyvää vappua teille sinne kauas! Säteen kanssa täytyy katsella noita kalakuvia ihan ajan kanssa, kun hän niistä edellisistäkin tykkäsi niin kovasti 🙂 Mukavaa reissunjatkoa!

    t: Säde, Sisu, Sanna ja Tuomo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: