Bagan ja yli 4 400 temppeliä

4 Huh


Matkamme Yangonista jatkui kohti muinaisen Baganin temppeliraunioita. Lähes koko 13-tuntinen bussimatka oli jo itsessään melkoinen kokemus, kun matkasimme kristallikruunut katossa heiluneen yöbussin avulla läpi vanhan ja uuden Myanmarin. Vuonna 2005 Myanmarin nykyiset sotilasjohtajathan päättivät siirtää maan pääkaupungin Yangonista Nay Pyi Tawiin kirjaimellisesti keskelle maata ja keskelle viidakkoa (tosin nykyään viidakkoa ei juuri ole, kiitos hakkuiden). Tie Baganiin kulkee myös tämän uuden pääkaupungin läpi ja vaikkei koko kaupungissa pysähtyisikään saa pelkän ohiajelun aikana hyvän kuvan tämän koko hankkeen surrealistisuudesta.

Pääkaupunkiin saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa on ensinnäkin erillinen passintarkastus, jossa ulkomaalaiset joutuvat erityissyyniin ja tiedot tarkistetaan etukäteen bussiyhtiöiden lähettämistä valokopioista. Tiet kaupungissa ovat kuusikaistaisia ja kaikki ympärillä oleva on uutta tai vielä rakenteilla. Katuvalot loistavat tyhjillä kaduilla ja uudet kivi-betonitalot nousevat tasaisin välimatkoin suurine piha-alueineen ja aidattuine pihoineen. Kontrasti on melkoinen, kun vertaa että suuri osa burmalaisista asuu vielä tänä päivänäkin bambuista tehdyissä majoissa ja mökeissä.

Tie pääkaupungin ja Yangonin välillä on tietysti myös uusi, vastavalmistunut 4-kaistainen moottoritie, jota pitkin sotilasjohdon on helppo huristella Kiinasta hankituilla maastoautoillaan samaan aikaan, kun paikalliset työperheet liikkuvat tien laitamia hevoskärryillä, karjavaunuilla tai norsuilla. Ja vaikkei tien kunto täällä aivan Suomen standardeja täytäkään, on tämä vastavalmistunut tie melkoisen hieno koko muun maan tieverkostoon verrattuna. Tätä ehkä selventää hyvin myös se, että saavuttuamme Nay Pyi Tawiin oli kilometreistämme jo 2/3-osaa takana, mutta matka-aikaamme vielä ¾-osaa jäljellä.

Baganiin saapuessamme ei kokeminen riemuksemme kadonnut mihinkään. Lyhyen levähtämisen jälkeen hyppäsimme nimittäin vaappuvien hevoskärryjen kyytiin ja suuntasimme kohti alueen temppeleitä. Ja huh, että niitä oli paljon -ilmeisesti yli 4 400 temppeliä noin Manhattanin kokoisella alueella. Miettikääpä sitä! Useat temppelit olivat myös valtavan kokoisia ja aivan parhaimpien katoille pääsi kiipeilemään. Näkymät ylhäältä olivat joka suuntaan mielettömät ja taivaanranta täynnä muiden temppelien torneja. Tuntuikin aivan järjettömältä, että kaikki kyseiset temppelit oli ilmeisesti ehditty rakentaa noin tuhat vuotta sitten vain 230 vuoden ajanjaksolla.

Yhden päivän kiertely alueella sai kuitenkin tällä kertaa riittää. Olimme hevoskärryjen avulla ehtineet käydä läpi lähes kaikki alueen tärkeimmät temppelit ja auringon laskuakin pääsimme seuraamaan lähes yksinämme yhdeltä hieman etäisemmältä temppeliltä. Halusimme lisäksi välttyä Angkorin raunioita vastaavalta nähtävyysähkyltä ja niinpä hetken matkustusvaihtoehtoja tutkittuamme päädyimme varaamaan liput jo aikaisin seuraavana aamuna kohti Mandalayta suuntaavaan bussiin.

Baganin tunnelmiimme pääset tästä:

From Videot

Lisää kuvia:

Myanmar – Bagan
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: