Päivä pyöräilyä Phnom Penhissa

23 Maa

Ensimmäinen aamumme Kambodžassa alkoi aikaisin. Herätyskello oli soinut jo ennen aamukuutta ja ulkona oli vielä pimeää, kun riensimme vuokraamaan pyöriä läheisestä pyörävuokraamosta. Puolituntia myöhemmin poljimmekin jo vauhdilla kohti ensimmäistä nähtävyyttä, 15 kilometriä kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Choung Ekin kuolemankenttää.

Liikenne Phnom Penhissä oli aikaisesta aamusta huolimatta hyvin vilkasta. Laosin rennon letkeään ympäristöön tottuneina ajaminen tuntuikin huomattavasti työläämmältä. Liikenne oli onneksemme edelleen oikeanpuoleista ja kaistojakin oli tiellä periaatteessa vain yksi molempiin suuntiin, mutta aasialaiseen tapaan todellisuus oli hieman toisenlainen. Liikenteen sekaan päästyä ajaminen kuitenkin sujui ilman erityisempiä ongelmia ja takaa tulevat ajoneuvot noudattivat hyvin väistämisvelvollisuuksiaan. Ainoat vaaratilanteet muodostuivatkin paikallisesta erikoisuudesta, myös tien aivan oikeaa laitaa kulkeneesta vastaantulevasta liikenteestä.

Keskustan ulkopuolelle päästyämme liikenne alkoi rauhoittua. Pyöräily tuntui jälleen kevyeltä ja mukavalta aamuauringon maalatessa kauniita värejä ympärillemme. Voimakkaan myötätuulen ansiosta matkantekokin sujui nopeasti. Jälkikäteen tarkasteltuna ehkä liiankin nopeasti, sillä onnistuimme ajamaan ensin noin 3 kilometriä ohi viimeisestä kääntymispaikasta ennen kuolemankenttiä ja myöhemmin palattuamme takaisinpäin vielä toistamiseen samaisen risteyksen ohi. Lopulta törmäsimme riittävästi englantia ymmärtäneeseen poliisiin, joka neuvoi meidät perille. Hieman kyllä harmitti kun lopulta huomasimme käännöskohdalla noin kolme metriä korkean värikuvan Choung Ekin muistomerkistä, jota emme olleet tunnistaneet.

Kuolemankentille päästyämme aloitimme tutustumisen yhteen viime vuosisadan surullisimmista tapahtumista, punakhmerien valtaanpääsystä Kambodžassa. Aihetta ei juuri suomen peruskoulun historiantunneilla tai Hollywood-elokuvissa ole käsitelty, mutta tarinat tuolta ajalta ovat vähintäänkin yhtä koskettavia kuin toisen maailmansodan aikaisista juutalaisvainoista. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa etsiä varsinaisia historiatekstejä muualta, mutta lyhyesti kerrottuna Kambodžassa siis rakennettiin vuosien 1975 -79 aikana esimerkillistä kommunistivaltiota, jonka länsimaalaisten arvojen ja imperialismin vastaisissa toimissa mm. teloitettiin noin 1,5 miljoona ihmistä.

Itse Choung Ek on vain yksi lukuisista teloituspaikoista Kambodžassa. Tänne tuotiin 70-luvun puolivälin jälkeen lähes 20 000 niin sanottua hallituksen vastustajaa saamaan viimeisen tuomionsa. Todellisuudessa ihan kuka tahansa, jolla oli yliopistokoulutus ja joka puhui kieliä, tuli tulkituksi hallituksen viholliseksi. Ideologiana oli myös kytkeä ongelmat ”juurineen” ja niinpä kokonaiset perheet vastasyntyneistä isovanhempiin kohtasivat täällä kohtalonsa. Menetelmät olivat hyvin brutaaleja ja jälkeenpäinkin vielä karua luettavaa. Luoteja ei haluttu tuhlata ja niinpä useimmat menettivätkin henkensä erinäköisten maatalousesineiden lyönneistä tai elävältä hautaamisen seurauksena.

Nykyisin Choung Ek koostuu lukuisista aukikaivetuista ja muutamista maatuneista joukkohaudoista. Alkuperäiset rakennukset ovat poissa ja lähinnä alueelta löytyy kuoppien lisäksi enää vain myöhemmin alueen sisäänkäynnin eteen rakennettu 62 metriä korkea muistomerkki. Tämän lasisen tornin sisälle on koottu monikerroksinen lasihyllykkö täyteen joukkohaudoista kaivettujen luita ja pääkalloja. Yllä on yksi ja samalla ainoa ottamamme kuva kyseisestä muistomerkistä.

Reilun tunnin vierailun jälkeen olimme nähneet alueesta riittävästi ja lähdimme polkemaan takaisin keskustan suuntaan, kohti Tuol Slengin vankilaa, S-21:stä. Tämä entinen koulurakennus aivan Phnom Penhin keskustassa oli muutettu punakhmerien hallinnon alettua kidutusvankilaksi, jossa kuulusteltiin hallituksen vastustajiksi epäiltyjä henkilöitä. Epäillyistä kaikki tuotiin jälkikäteen telotettavaksi Choung Ekin kuolemankentillä, joten kuulusteluiden lopputuloksissa ei kauheata variaatiota ollut.

Nykyisin kaikki tuon vankilan rakennukset ovat vielä pystyssä. Huoneet ovat täytetty lähinnä valokuvilla, maalauksilla ja ajasta kertovilla tarinoilla. Yhden rakennuksen yläkerrassa tarjotaan lisäksi mahdollisuus asiasta kertovan dokumentin katsomiseen kahdesti päivässä. Huomion arvoista on myös se, että mm. kyseisen vankilan johtajana aikanaan toiminut ”Duch” on edelleen elossa ja häntä kohtaan käytävä oikeudenkäynti on parhaillaan käynnissä.

Kansanmurhista ja ihmisoikeusrikoksista kertovista museoista kiinnostuneille voimme kuitenkin kertoa, että museoina nämä Kambodžan synkästä menneestä kertoneet nähtävyydet eivät olleet meille aivan yhtä vakuuttavia kuin muutamat muut vastaavanlaisista asioista kertovat museot muualla päin maailmaa. Auschwitch-Birkenaun keskitysleiri on esimerkiksi laajuudessaan edelleen vertaansa vailla ja samoin Etelä-Afrikassa sijaitsevan Robben Islandin oppaina toimineet vanhat kidutetut vangit ovat onnistuneet koskettavuudellaan jäämään hyvin pysyvästi mieleen. Aihealuetta tuntemattomille paikka kuitenkin tarjoaa varmasti kokemuksen, jota ei helposti unohda.

Tuol Slengin kidutusvankilavierailun jälkeen olimme kaiken näkemämme kurjuuden sekä paahtavan kuumuuden ansiosta jo hyvin uupuneita. Kun vielä kohteet eivät juuri valoisammiksi olisi muuttuneet (ampumarata, jossa oli ollut mahdollisuus ampua esimerkiksi raketinheittimellä, sekä kaatopaikka, jossa kaupungin köyhimmät etsivät itsellensä ruokaa), päätimme jättää loppuiltapäivän suunnitelmamme väliin ja suunnata suoraan majoitukseemme. Seuraavana aamuna olisi edessä lähtö Siam Reapiin katsomaan Indokiinan pyramideja, Angkorin raunioita.

Lisää kuvia:

Kambodža – Phnom Penh
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: