Viikko luksusta sukelluksen merkeissä

18 Hel

Borneon saaren jälkeen matkamme jatkui Indonesiaan, jossa BBC:n Planet Earth -dokumenttisarjan inspiroimana päätimme keskittyä pelkkään sukeltamiseen. Kohteeksi valitsimme Bunakenin, joka sijaitsee aivan Sulawesi saaren pohjoiskärjessä ja on tunnettu etenkin alueen pienistä eläin- ja kasvilajeista. Tämä neljän valtameren risteyskohta on myös yksi maailman rikkaimmista alueista vedenalaisten eläinten sekä kasvillisuuden suhteen. Tätä kuvaa hyvin esimerkiksi se, että eri lajien määrän kerrotaan olevan jopa Australian Great Barrier Reef:iinkin verrattuna moninkertainen.

Saavuttuamme Bunakeniin kävi hyvin nopeasti selville, ettei saarella ollut sukeltamisen ja syömisen lisäksi juuri muita aktiviteetteja. Saaren kaikki elämä nimittäin keskittyi alueen 12 eri sukelluskeskuksen ympärille (joista yksi oli muuten suomalaisomistuksessa!). Keskukset olivatkin alueen suurimpia ja tärkeimpiä työllistäjiä, jonka pystyi hyvin aistimaan saaren poikkeuksellisen hyvästä turvallisuudesta sekä saamastamme kohtelusta. Palvelu sukellusturisteille oli nimittäin ensiluokkaista – ei tarvinnut huolehtia itse juuri mistään.

Palvelun parempaan laatuun saattoi toki myös vaikuttaa se, ettei keskuksessamme ollut liian paljon vieraita. Helmikuu osuu nimittäin sadekautensa takia alueen sesonkiajan ulkopuolelle, joten paikalla oli meidän lisäksi lähes pelkästään ammattisukeltajia/-valokuvaajia, jotka yrittivät saada vähäisemmän lomailijamäärän nojalla tallennettua alueen harvinaisuuksia kameroilleen ilman, että jokaisessa kuvassa näkyisi toisten sukeltajien räpylöitä. Useimmilla heillä olikin mukanaan tavallisten sukellusvarusteiden lisäksi parikymmentä kiloa pelkkiä valokuvaustarvikkeita. Sen tavaramäärän rinnalla oman kameramme sukelluskotelon kantaminen tuntui melko vaatimattomalta. Heidän inspiroimana Mikko kuitenkin pääsi harjoittelemaan urakalla vedenalaista valokuvaamista (Viikon parhaimpia otoksia kannattaa käydä ihailemassa täällä).

Itse sukeltaminen Bunakenissa on ehkä mielekkäämpää sellaisille harrastajille, joilla lajista on jo hieman kokemusta. Useimmilla alueen sukelluskohteilla on nimittäin voimakkaita virtauksia, joihin aloittelijoilla ei juuri ole asiaa. Näin ollen Bunaken ei tarjonnut alkeiskurssiaan suorittaneelle Kirsille montaakaan tarpeeksi turvallista kohdetta harjoitteluun. Samoilla paikoilla tuli siis sukellettua joskus useamman kerran päivässä. Toisaalta sukelluskeskuksessamme ei ollut omaa uima-allasta, joten kaikilla harjoituskerroilla päästiin suoraan mereen. Tämä taas teki aloittamisesta paljon mielekkäämpää, sillä aivan ensimmäisiä perusasioita harjoiteltaessa saattoi jo nähdä enemmän kala- ja korallilajeja kuin koskaan aikaisemmin elämässään.

Sukelluksen ulkopuoleisen ajan parhaimmat muistot Bunakenista liittyivät iltoihin, jolloin saatoimme istua majapaikkamme baarissa ja kuunnella kun paikalliset Divemasterit kerääntyivät yhteen musisoimaan. Oli hienoa huomata kuinka jokainen sukelluskeskuksemme työntekijä pystyi esittämään kappaleita esillä olleilla kahdella instrumentilla: akustisella kitaralla sekä suurelta osin vanerista valmistetulla laatikkomaisella yksikielisellä kontrabassolla, joka toimi samalla lyömäsoittimena. Eipä kestänyt kovin kauaa kuin Mikkokin innostui asiasta niin, että löysi itsensä paikallisten joukosta musisoimasta.

Eräs Indonesian käyntimme kohokohdista oli myös tutustua alun perin Englannista kotoisin olleeseen eläkeläispariskuntaan. He olivat toimineet useita vuosia opettajina ympäri maailmaa sijainneissa kansainvälisissä kouluissa ja nyt päätyneet viettämään eläkepäiviään Indonesian alueelle. Saimme heiltä valtavasti vinkkejä eri puolilla maailmaa sijaitsevista paikoista ja muutaman päivän tutustumisen jälkeen tuntui että onnistuimme molemmat inspiroimaan toisiamme tulevaisuuden suhteen.

Sukelluskeskuksen työntekijöiden ulkopuolelta oma kontaktimme itse Indonesiaan jäi kuitenkin valitettavan vähäiseksi. Mikko pääsi yhdellä sukellusmatkallaan tutustumaan erään turisteilta eristyksissä olleen saaren elämään muutamiksi tunneiksi, mutta juuri sen parempaa tuttavuutta paikalliseen elämään emme saaneet. Päällimmäisenä mieleemme jäivät kuitenkin paikallisten ihmisten ystävällisyys sekä etenkin nauru, joka kaikui aamusta iltaan. Tänne tulemme ehkä joku päivä vielä uudelleen.

Lisää kuvia:

Indonesia – Bunaken
Mainokset

2 vastausta to “Viikko luksusta sukelluksen merkeissä”

 1. Jonna maaliskuu 1, 2010 klo 7:39 am #

  Huippua! Tavattiin Indonesiassa suomalainen Annika, joka oli ollu Bunakenilla just siella suomalaisessa Livin Colorissa pari vuotta toissa, kehu tosi paljon paikkaa! Ja hienoja kuvia, hyvin onnistuneet varit!! Mekin vahan mietittiin tota Bunakenia, mutta paadyttiin sitten kjuitenki Borneoon Sipadanin saarelle, mika on myoskin yksia maailman huippukohteita. Jee!

  • Mikko ja Kirsi maaliskuu 1, 2010 klo 10:13 am #

   Joo nää kommentit menee aina ekaks hyväksyttäviks ennen kun ne ilmestyy, sun kommentti oli jostain syystä mennyt suoraan roskapostiin :O

   Me kuultiin kyllä myös tuolla Bunakenilla paljon hyvää just varmaan tosta paikasta jossa te olitte olleet. Siellä ois kai ollut myös vähän alottelijaystävällisemmät virtaukset? Mä en nimittäin kovin monessa spotissa voinut virtausten takia mennä.

   Mikäs sun sukelluspätevyys nyt olikaan? Pystyitkö ite opettamaan Allua vai tekikö se Allu ihan kunnon kurssin? Eikö se suunnitellut tekevänsä teoria ja allasosuudet jo Suomessa? Meidän sukelluspaikassa ei ollut uima-allasta joten mut heitettiin heti kylmiltään suoraan mereen. Oli kyllä hauskaa kun jo ekalla ”allaskerralla” näki niin hurjan pajon kaikkea!

   Viettäkää ikimuistoset vikat päivät ja tsemppiä kevään lukemiseen!

   Kirsi & Mikko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: