Brunei – Rauhan Valtakunta

8 Hel

Kuukauden Intian matkailun jälkeen olimme alunperin ajatelleet siirtyä Intian pohjoiseen naapurimaahan Nepaliin ja sitä kautta aikanaan Tiibetiin, mutta suunnitelmiimme tuli muutos kuultuamme Nepalin ja Tiibetin välisen Himalajan läpäisevän tien olevan tähän aikaan vuodesta suljettuna. Näin ollen päätimmekin suunnata ensin Kaakkois-Aasian saaristoon ja palata myöhemmin tutkimaan Himalajan aluetta.

Kaakkois-Aasian läpikäymisen ensimmäiseksi kohteeksi valitsimme Borneon saaren. Sen ehdottomasti tunnetuin turistikohde on Kota Kinabalu, jonne suurinosa saarella vierailijoista matkaakin. Meitä ei kuitenkaan länsimaalaisten suosima turistikohde ostoskeskuksineen kiinnostanut vaan päätimme lähteä katsomaan vähemmän tunnettua vain 400 000 asukkaan Brunei Darussalamin kuningaskuntaa, joka useimmille turisteille toimii korkeintaan Stop-over kohteena välillä Kota Kinabalu – Kuala Lumpur.

Brunei on maantieteellisesti katsoen hyvin pieni alue ja ainoastaan valveutuneimmat matkaajat ylipäätään tietävät sen olemassa olosta. Sen ostovoimapariteettilla korjattu bruttokansantuote on kuitenkin yksi maailman parhaimmista ja selityksenä tähän on alueen verrattaen suuret öljyesiintymät. Maa on näiden lisäksi hyvin turvallinen, eikä rikollisuutta käytännössä katsoen ole ollenkaan. Brunei onkin maailman ainoita paikkoja missä on helppoa käydä esimerkiksi vierailuilla öljykentillä, jos sellainen jotain kiinnostaa.

Itse Brunein pääkaupungin, Bandar Seri Begawan, tunnetuin nähtävyys on Sulttaani Omar Ali Saifuddin moskeija. Tämä kaunis valkoinen rakennelma kullattuineen kupoleineen sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Sitä katsellessa erityisesti ilta-aikaan on helppo kuvitella olevansa mukana Disneyn Aladdin-elokuvassa. Sen verran satumaiselta se veden ympäröimänä näyttää.

Muihin kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat water village (eli n. 6000 ihmisen asuinkortteli, joka on pystytetty veden päälle), sultaanin lahjamuseo (täynnä muiden valtioiden päämiesten sulttaanille antamia lahjoja – emme käyneet katsomassa) sekä Jalan Tasek Lama, joka on eräänlainen luonnonpuisto aivan kaupungin keskustassa. Siellä voi esimerkiksi uida vesiputouksessa, seinäkiipeillä ja kävellä muutaman kilometrin mittaisen viidakkopolun.

Kaupungin ulkopuolelta löytyy myös huvipuisto, Jerudong park, joka oli aikanaan sulttaaniperheen yksityisomaisuutta. Se on auki ainoastaan iltaisin, jolloin julkinen liikenne ei enää kulje ja näin ollen ainoa mahdollisuus päästä sinne on käyttää taksia. Takseja ei kuitekaan Bruneissa juurikaan ole, joten niiden hinnat ovat usein jopa Suomen hintoja kalliimpia. Puistomatka olisikin maksanut meille helposti yli 50 euroa, vaikka sisäänpääsy itse puistoon olisi ollut vain 7,5 EUR/hlö. Näin ollen se jäi tällä kertaa meiltä näkemättä.

Kulkeminen Brunein keskusta-alueella on kaikesta huolimatta helppoa, koska itse alue ei ole juuri muutamaa kilometriä suurempi. Kävelyteitä ei kaikkialta valitettavasti löydy, mutta tienlaitamiakin on aivan turvallista kävellä. Mikon tehdessä päiväkävelyään tarjoutuivat paikkalliset usein tarjoamaan kyytejä. Hän hyppäsikin erään ystävällisen perheenisän kyytiin, jolta sai kyydin lisäksi katsauksen paikalliseen politiikkaan sekä sulttaanin huonoihin kykyihin johtaa maataan. Paljon asiaa, vähän epäselvää englantia ja hauska pieni yksityiskohta päivässä.

Brunei oli meille juuri sitä mitä tähän väliin kaipasimme. Se tarjosi lämpöä, rauhaa ja erinomaista palvelua. Länsimaalaisia ei paikan päällä juurikaan näkynyt ja paikallisilla markkinoillakin sai kävellä aivan rauhassa ilman häirintää. Paras kokemuksemme liittyi kuitenkin päivän viidakkoreissulle, josta enemmän seuraavassa postauksessamme. Hintataso Bruneissa oli kuitenkin reppureissaajalle huomattavasti muuta Aasiaa kalliimpi. Halvin löytämämme majoitus oli 15 €/hlö (sis. aamiaisen) ja useimmat alueen tarjoamat turistikierrokset olivat 50 – 150 €/hlö. Onneksi ruoka sentään oli suomalaisesta näkökulmasta halpaa, sillä ravintolaillallinen maksoi kahdelle hengelle halvimmillaan vain 5 €.

Lisää kuvia:

Brunei
Mainokset

Yksi vastaus to “Brunei – Rauhan Valtakunta”

  1. Johanna helmikuu 10, 2010 klo 8:41 pm #

    Siis ne Brunein kuvat on iiihania ja moskeija todellakin kuin sadusta konsanaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: